NOVA UREDBA VLADE

Povećavaju se trošarine na duhan: Kutija cigareta će nakon 1. ožujka u prosjeku poskupjeti za 2 kune

Hina

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

"Iako ne mogu utjecati na proizvođače i distributere po pitanju maloprodajnih cijena, po kalkulacijama i dosadašnjoj praksi, ne bi smjelo doći do povećanja cijene kutije cigareta većeg od dvije kune", istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.ZAGREB – Vlada je u četvrtak utvrdila nove visine trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, pri čemu će najviše, za 75 posto, porasti trošarina na grijani duhan, dok će za sitno rezani duhan i cigarete porasti oko osam posto, pri čemu kutija cigareta ne bi smjela poskupjeti za više od dvije kune.


Javno savjetovanje za ovu uredbu provedeno je od 5. do 20. veljače ove godine, a kako je na sjednici Vlade u četvrtak izjavio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, s obzirom da će uredba stupiti na snagu 1. ožujka, ukupan izračunati efekt na povećanje prihoda u državnom proračunu po osnovi trošarina na duhanske prerađevine i proizvode bit će oko 300 milijuna kuna do kraja 2021. godine.


Procjena poskupljenja


Tako, izvijestio je Marić, povećava se visina trošarine na cigarete i iznos minimalne trošarine na cigarete, pri čemu specifična trošarina raste s dosadašnjih 370 kuna na 400 kuna za 1000 komada cigareta, što je povećanje od 8,1 posto, dok će minimalna trošarina na cigarete porasti na 888 kuna za 1000 komada cigareta, s dosadašnje 824 kune, što je skok od 7,77 posto.
Proporcionalna trošarina od 34 posto od maloprodajne cijene cigareta, pak, ostaje ista.


Iako ne mogu utjecati na proizvođače i distributere po pitanju maloprodajnih cijena, po kalkulacijama i dosadašnjoj praksi, ne bi smjelo doći do povećanja cijene kutije cigareta većeg od dvije kune, istaknuo je ministar financija te dodao da su cigarete najznačajnije zastupljene po upotrebi, pa tako i po doprinosu državnom proračunu.


Nadalje, visina trošarine na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje, kao i za kategoriju novih duhanskih proizvoda, povećava se za 7,5 posto, s 800 na 860 kuna za jedan kilogram, dok će na isti iznos i za isti postotak skočiti i trošarina na cigare i cigarilose, pri čemu se iznos trošarine odnosi na 1000 komada.


Visina trošarine na grijani duhanski proizvod porasti će, pak, za 75 posto, s dosadašnjih 800 kuna na 1400 kuna za jedan kilogram.


S druge strane, visina trošarine se neće mijenjati u odnosu na e-tekućine te ostaje nula kuna za jedan mililitar.


Dug prema veledrogerijama


Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako su dugovi prema veledrogerijama, koji su rekordnih 6 milijardi kuna, samo dio ukupnih obveza zdravstvenog sustava od 12,5 milijardi kuna te da dug za lijekove nije moguće riješiti samo upumpavanjem dodatnih sredstava.


“Do prije nekog vremena imali smo u prosjeku jednom do dvaput godišnje tu temu. Ona je sada postala vrlo vrlo frekventna, gotovo i mjesečna”, kazao je Marić nakon sjednice Vlade.


Evidentno je, dodaje, da će za financijsku održivost sustava trebati činiti puno više, ne samo na strani prihoda već i rashodnoj strani proračuna.


“Ne možemo riješiti tu problematiku stalnim upumpavanjem dodatnih sredstava u zdravstveni sustav.”


Podsjetio je da je zadnja preraspodjela u državnom proračunu prema veledrogerijama bila krajem u 2020.. Tada je veledrogerijema uplaćeno više od 2 milijarde kuna.


“To je problematika koja nije nova. Činili smo puno toga da se kroz prihodovnu stranu proračuna povećaju izdvajanja za zdravstvo, kroz povećanja zdravstvenog doprinosa, kroz periodične injekcije i gdje smo svaku uštedu koju smo proteklih godina nalazili usmjeravali u zdravstveni sustav, a vidimo i sami koji su ukupni rezultati”, rekao je Marić.


HUP-ova Koordinacija veledrogerija upozorila je da će dug za lijekove 1. ožujka prijeći 6 milijardi kuna te da svakog dana raste za 20 milijuna.


Najavili su da će od početka ožujka početi s uvjetovanom isporukom lijekova ustanovama koje redovito ne podmiruju dugove.


“Očekuje se da će veći broj bolnica neplatiša od utorka ući u nove blokade te poseban režim isporuke”, ističu veledrogerije.