ESLJP

Potvrđena presuda protiv RH zbog smrti male Madine. CMS traži smjenu ministra Božinovića

Portal Novi list

Presuda je pokazala kako je Republika Hrvatska nečovječno postupala prema djeci držeći ih u detenciji, cijelu obitelj protuzakonito lišila slobode, a dio obitelji kolektivno protjerala iz Hrvatske ", kažu u CMS-u“Panel Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava odbio je zahtjev Republike Hrvatske za ponovnim razmatranjem slučaja obitelji malene Madine. Tako je presuda da je RH povrijedila Madinino pravo na život postala pravomoćna”, priopćeno iz Centra za mirovne studije.


Prošle godine su Madina Hussiny i njezina obitelj od najvišeg suda za ljudska prava priznati kao žrtve nezakonitog protjerivanja koje je izvršila Republika Hrvatska i koje je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice 21. studenog 2017. godine.


“Odbijanjem žalbe Visoko vijeće je potvrdilo prethodnu presudu ESLJP-a, pravda za Madinu je konačno izborena! Red je na Republici Hrvatskoj da ispravi dio nanesene nepravde smjenom odgovornih i zaustavljanjem nezakonitih i nasilnih protjerivanja”, navode u CMS-u te traže da premijer Andrej Plenković smijeni ministra Davora Božinovića, ali i glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu, Zorana Ničenu i državnu tajnicu Tereziju Gras.
“Presuda je pokazala kako je Republika Hrvatska nečovječno postupala prema djeci držeći ih u detenciji, cijelu obitelj protuzakonito lišila slobode, a dio obitelji kolektivno protjerala iz Hrvatske te im nakon svega toga onemogućavala pristup odvjetnici upravo s ciljem da ovaj slučaj ne dođe do Europskog suda za ljudska prava”, kažu u CMS-u.