Nejasne upute

POTPUNI KAOS I KONFUZIJA Ministarstvo šalje djecu u škole, Stožer poručuje da dolazak nije obavezan

Ingrid Šestan Kučić

Foto Emica Elvedji PIXSELL

Foto Emica Elvedji PIXSELL

Nejasna komunikacija izazvala je podijeljenost među roditeljima, jer dok su jedni spremni poslati djecu u škole, drugi se pitaju zašto pred sam kraj nastavne godine, zbog čega baš najmlađi učenici, dok svi ostali, pa i studenti, ostaju u online okruženjuOd ponedjeljka svi učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole moraju krenuti na nastavu – objavilo je jučer Ministarstvo znanosti i obrazovanja prekinuvši na taj način 24-satnu neizvjesnost roditelja trebaju li poslati djecu u školu ili ne.


Toliko je Ministarstvu trebalo da objasni nove epidemiološke upute iz kojih nije jasno je li škola obavezna ili ne. Međutim, iako se na trenutak činilo da je sve jasno, istovremeno s objavom Ministarstva kako djeca trebaju ići u školu, oglasio se i Stožer Civilne zaštite koji je na Twitteru objavio da dolazak u školu za niže razrede nije obavezan, što je izazvalo dodatno konfuziju među roditeljima, ali i ogorčenje. Nejasna komunikacija izazvala je podijeljenost među roditeljima, jer dok su jedni spremni bez u ponedjeljak poslati djecu u škole, drugi se pitaju zašto pred sam kraj nastavne godine, zbog čega baš najmlađi učenici, dok svi ostali, pa i studenti, ostaju u online okruženju.


Opravdati izostanak


Pita li se Ministarstvo, situacija je jasna – upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje navedenih mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu, a roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave. Takav naputak jučer je dala ministrica i ravnateljima na virtualnom sastanku, jasno im poručivši da potiču povratak učenika u školu, a kao jedine opravdane razloge nedolaska u školu navela je bolest, premještaj zbog potresa, situaciju da osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište koronavirusa, ali i neke subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelja koji se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika.
Na pitanje kako će roditelji opravdati izostanak ako je netko u obitelji kronični bolesnik ili ako se samo radi o njihovom strahu, u školama nisu znali reći, a to im je ionako trenutno sporedna stvar, jer od objave da kreće redovna nastava do povratka učenika u klupe, i to pod strogim epidemiološkim mjerama, dobili su tek dva radna dana za pripremu i organizaciju nastave.


Svatko onaj tko je ikada bio u doticaju sa školom, kaže predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić, zna da se tako nešto u svega dva dana ne može kvalitetno organizirati.


– Kada se donose takve brzopotezne odluke, mora biti problema. Odluka da se učenici četiri tjedna prije završetka nastave vraćaju u školu uopće me nije iznenadila. Iznenadilo bi me da se poslušao glas razuma. Ne vidim koristi od povratka na nastavu. Kod učenika se samo izaziva stres u godini koja je ionako bila stresna. Jedino pozitivno u svemu ovome je da je Ministarstvo preuzelo odgovornost za povratak djece u škole, ma što to značilo, kaže šef Preporoda Stipić.


Ministrica je ravnateljima poručila kako imaju zeleno svjetlo za zapošljavanje novih učitelja ako se za tim pokaže potreba.


– Ne razumijem mogućnost zapošljavanja, a na snazi je zabrana zapošljavanja. Sasvim je izvjesno da će u školama biti situacija gdje će se morati rastavljati razredi i da će kadra nedostajati, navodi Stipić.


Ocjena u drugom planu


Na nedostatak učitelja već računaju u OŠ Srdoči čiji ravnatelj Ivan Vukić kaže da ima razredne odjele u kojima broj učenika seže i do 28 te s obzirom na epidemiološke upute i preporučeni razmak od 1,5 metara u pojedinim učionicama neće moći sjediti toliki broj učenika.


– Očekuje se da će sva djeca krenuti u školu. Istina je da će biti organizacijskih problema. Realni problem je kvadratura učionica i vjerujemo da će se javiti potreba za zapošljavanjem. Imamo oko 400 učenika razredne nastave i očekujemo da će biti i pokoji učenik koji neće doći, kao i roditelja koji iz straha neće odmah poslati djecu u školu, navodi Vukić.


S pretpostavkom da će biti roditelja koji neće djecu poslati u školu, računa i ravnatelj OŠ Fran Franković Marko Starčević, koji najavljuje da će škola raditi u dvije smjene.


– Odlučili smo se za dvosmjenski rad kako bi što više djece mogli raširiti po školi i kako bi epidemiološki uvjeti bili bolji. Vjerujemo da prvi dan neće doći sva djeca, ali da će se svakim danom njihov broj povećavati kad roditelji uvide da je boravak u školi siguran. U ovoj situaciji nikome se ne može nešto narediti. Možete samo otvoriti školu i dopustiti roditelju da sam pošalje dijete, zaključuje Starčević.


Ministarstvo je objavilo i nove upute o vrednovanju i ocjenjivanju u mješovitom modelu nastave prema kojem, kao i u nastavi na daljinu, i dalje vrijedi pravilo da je ocjena u drugom planu.