GOLEM NAPREDAK

Pothvat liječničkog tima iz “Sv. Katarine”. Inovativnim pristupom riješili komplikaciju Crohnove bolesti

Ljerka Bratonja Martinović

Fistulirajući oblik Crohnove bolesti zahtjevan je za liječenje. Danas imamo najveću nagradu: pacijenticu bez fistule, obnovljene kvalitete života, kazala je dr. Ana DimovaKod 45-godišnje pacijentice oboljele od Crohnove bolesti, u Specijalnoj bolnici »Sv. Katarina« uspješno je izveden inovativan terapijski pristup kombinacije kirurškog popravka, odnosno Martiusovog režnja i aplikacije mikrofragmentiranog masnog tkiva s autolognim matičnim stanicama, nakon kojeg pacijentica već godinu dana nema tegoba koje često prate Crohnovu bolest. Riječ je o pojavi koja se se iznimno teško liječi i smatra se »nerješivom« komplikacijom Crohnove bolesti. Prognoze za izlječenje su dosad bile izrazito loše te pacijenti često prolaze višestruke operativne zahvate uz skromne stope uspjeha.


Rezultate ovog liječenja liječnički je tim SB »Sv. Katarina« u sastavu prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. Ana Dimova, doc. dr. sc. Ivana Erceg Ivkošić, dr. Stefan Dimov, doc. prim. dr. sc. Tomislav Pavlović, dr. sc. Tomislav Bokun i dr. Petar Brlek upravo objavio u znanstvenom časopisu Biomedicines, a oni predstavljaju samo početak obećavajuće primjene mezenhimnih matičnih stanica za liječenje pacijenata s RVF i brojnim drugim oboljenjima.


Više izazova


Osim činjenice da je ova bolest nezahvalna za liječenje, tijekom zahvata bilo je ključno suočiti se s više izazova – privremeno se iz terapije morao isključiti »pametni lijek« koji je pacijentica uzimala kako ne bi interferirao s učinkom matičnih stanica, Martiusov režanj proveden je u operacijskom polju malih dimenzija, a zbog brojnih upala okolno tkivo je bilo u cijelosti promijenjeno te je aplikaciju mikrofragmentiranog masnog tkiva i mezenhimnih matičnih stanica trebalo tome prilagoditi. Pacijentica M. Č. je od Crohnove bolesti oboljela prije 15 godina, a punih deset godina bila je bezuspješno liječena standardnim protokolima. Nakon aplikacije nove terapije, fistula je danas u cijelosti zatvorena, a okolno tkivo je regeneriralo.
– Vjerujem kako na svijetu ne postoji kirurg koji se voli susresti s komplikacijama Crohnove bolesti, pogotovo jer je njen fistulirajući oblik zahtjevan za liječenje, uzrokuje frustracije liječnika i nove potrebe za kirurških zahvatima uz iznimno loše šanse za cijeljenje. Danas, punih godinu dana od zahvata, imamo najveću nagradu: pacijenticu bez fistule, obnovljene kvalitete života. Većina razvijenih zemalja Zapada ne nudi ni približne uvjete za razvoj novih terapijskih metoda niti ima »know how« kao prof. dr. Primorac i SB Sv. Katarina, istaknula je Ana Dimova, specijalistica opće kirurgije i subspecijalistica abdominalne kirurgije, koja je izvela zahvat.


Budućnost medicine


Konvencionalna medicina u ovom trenutku, čak i uz primjenu biološke terapije, ima svoja ograničenja i ne može pomoći svim ljudima te je ovaj iskorak posebno važan, ističu u bolnici. Liječnici Specijalne bolnice »Sv. Katarina« tijekom nekoliko dosadašnjih studija potvrdili su golemi regenerativni učinak mikrofragmentiranog masnog tkiva i mezenhimalnih matičnih stanica u liječenju niza bolesti poput osteoartritisa i teško oboljelih COVID-19 pacijenata s akutnim respiratornim distres sindromom.


– Nedvojbeno je da personalizirana i regenerativna medicina predstavljaju budućnost medicine, a naši raniji uspješni rezultati liječenja niza bolesti, poput osteoartritisa, mikrofragmentiranim masnim tkivom koje sadrže mezenhimne matične stanice, snažno globalno pozicioniraju ne samo bolnicu »Sv. Katarina« već i cijelo hrvatsko zdravstvo, istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare prof.dr. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća SB »Sv. Katarina«.