"Isprepletimo ruke"

Posebno božićno drvce u dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče

P. N.

Upaljena je prva adventska svijeća, svijeća vjere i nade, Zagreb je preplavilo mnoštvo lampica a u dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče otkriveno je jedno posebno božićno drvce koje će izmamiti osmijeh i toplinu oko srca svakome tko ga pogleda i dodirne 


Božićno drvce nastalo je kao dio inicijative „Isprepletimo ruke“ tijekom koje pacijenti i osoblje Dnevne bolnice Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče pletu i kukičaju kvadrate uz pomoć i podršku OZANE i svih okupljenih oko njihovog Štrikeraj café-a. Ovo je drvce visoko četiri metra, a načinjeno je od približno 400 unikatnih vunenih kvadrata i okićeno je, također pletenim i kukičanim, ukrasima. U svaki njegov dio upletene su poruke vjere, nade, mira, ljubavi i radosti. Svaki kvadrat i ukras priča svoju priču a zajedno čine jedinstveno drvce kojim šalju poruku – tu smo, nemojte nas zaboraviti u ovom blještavilu. 


Bor je svečano otkrila predstavnica Grada Zagreba, dr. Ivana Đerek Dubravčić, voditeljica Odjela za zdravstvenu zaštitu i planiranje u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom koja je tom prilikom i pozdravila sve prisutne. Prisutnima su se obratili i prof. dr. sc. Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče, doc. dr. sc. Domagoj Vidović, zamjenik ravnateljice, prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, predstojnik Klinike, te Sandra Kerovec, voditeljica Štrikeraj café-a Udruge OZANA. Svi su istaknuli da se radi o jedinstvenom projektu te da je ovim drvcem obogaćen zagrebački Advent. 
OZANA je kroz svoj Štrikeraj café, pokrenula inicijativu „Isprepletimo ruke“ izrade rukavića za oboljele od Alzheimera i drugih demencija – šarenih pletenih i kukičanih tuljaca sa mnoštvom pletenih i kukičanih ukrasa. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, okupirati ih i umiriti ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju. Do sada je donirano više od 300 rukavića, a kroz inicijativu se promiču i dobrobiti pletenja i kukičanja za sve, pa tako i oboljele od demencija. Važnost inicijative prepoznao je Referentni centar Ministarstva zdravstva RH za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, te je krenuo s promocijom pletenja i kukičanja kroz svakodnevne terapijske aktivnosti Dnevne bolnice i hospitaliziranih bolesnika, a sve u svrhu što sadržajnije postdijagnostičke podrške osoba s demencijom i njihovih njegovatelja. 


Božićno će drvce krasiti dvorište Klinke za psihijatriju Vrapče tijekom Adventa, a nakon toga će kvadrati od kojih je izrađeno biti preoblikovani u senzoričke dekice za Odjel psihogerijatrije, koji je sada već u završnoj fazi kompletne obnove. 


Inicijativa „Isprepletimo ruke“ nastavlja se i dalje te se svi zainteresirani za izradu rukavića, oni koji imaju potrebu za njim i svi koji inicijativu žele podržati i širiti dalje mogu javiti na [email protected]