Kako to objasniti?

Posavec jači s USKOK-ovom istragom, nego bez nje. Toliki postotak nisu u najbolje vrijeme imali ni HDZ-ovci u Lici

Dražen Ciglenečki

Foto Vjeran Žganec Rogulja PIXSELL

Foto Vjeran Žganec Rogulja PIXSELL

Subtitle Uhićenje zbog korupcije nije odmoglo na izborima Matiji Posavcu koji je trijumfirao s gotovo 80 posto dobivenih glasovaZAGREB – Očekivalo se da će Matija Posavec komotno pobijediti na prijevremenim izborima koje je Vlada raspisala jer je on podnio ostavku, i opet preuzeti dužnost župana Međimurske županije, ali postotak glasova što ga je dobio u nedjelju ipak je zapanjujući.


Podršku čak 79,11 posto birača nisu ni u najbolje vrijeme za stranku imali HDZ-ovi kandidati u Ličko-senjskoj županiji, niz godina njihovom najčvršćem uporištu. Ne da istraga koju protiv njega vodi USKOK nije naštetila Posavcu, nego je on sada dosta uvjerljivije pobijedio nego u svibnju na redovnim lokalnim izborima, kada je u prvom krugu za njega glasovalo »samo« 64,61 posto birača. Prije desetak dana nam je Posavec u intervjuu rekao da će mu »suditi narod na izborima«, pa ako je tako, onda su ga građani Međimurske županije u nedjelju oslobodili svega za što ga USKOK sumnjiči. Narod je, dakle, presudio da Posavec nije prije lokalnih izbora primio deset tisuća kuna od Josipa Kobala, kako bi tom poduzetniku i članu HNS-a nakon pobjede osigurao ostanak u upravnom vijeću Županijske uprave za ceste.


Iskustvo izbliza


Istina, odaziv je bio nizak, 29 posto, te je Posavec zapravo dobio šest tisuća glasova manje nego prije pola godine, ali to ništa bitno ne mijenja. Činjenica je da niti u jednoj županiji nema političke opcije koja je tako dominantna kao Posavec u Međimurju. S obzirom na to da je on tek napunio 41 godinu i može, ako mu pravosuđe ipak ne prekine karijeru, još dugo biti u politici, njegovi protivnici imaju zaista ozbiljnih razloga za zabrinutost, pa i frustracije.
Kandidatkinja HNS-a Sandra Herman drugoplasirana na nedjeljnim izborima sa 7,89 posto glasova, prava je osoba za razgovor o nastajanju svojevrsnog političkog fenomena Posavec. Ona mu je sedam godina bila zamjenica i izbliza je mogla promatrati kako je Posavec gradio svoju poziciju. Župan je postao 2013. i to na način da je na izborima porazio SDP-ovca Ivana Perhoča, kojem je do tada bio zamjenik, što nije čest slučaj u Hrvatskoj.
– Matija je puno radio na sebi, na vlastitoj promociji. Još mu je župan Perhoč davao za to ogroman prostor i on ga je kao dožupan koristio. Recimo meni Posavec, dok sam mu bila zamjenica, nije pružao niti blizu takav prostor. Znači, Posavec se profilirao 12 godina u kontinuitetu, prvo kao dožupan, a zatim župan, i možda ne treba toliko čuditi podrška kakvu danas uživa. Makar to lagano poprima i zastrašujuću dimenziju, posebno mislim na prijetnje što se šire iz njegove grupe za podršku na društvenim mrežama, pričala nam je jučer državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman.
Loša slika
Nju brine da rezultati ovih izbora »bacaju lošu sliku na Međimurje«.
– Razgovaram s ljudima koji nisu iz naše županije, ali i s Međimurcima, i svi kažu da ispada da mi masovno toleriramo nešto što je, nazovimo to, granično, upozorava Sandra Herman. Premda je na ovim izborima, kao i ostali Posavčevi protukandidati, bila statist, tvrdi da ne žali što se uopće natjecala.
– Bila sam uvjerena da Posavec neće ići na izbore sa svim ovim na leđima. Nakon što je ipak istaknuo svoju kandidaturu, svi smo znali da će uvjerljivo pobijediti. No, nije mi krivo što sam se kandidirala, napravila bih to i da sam imala informaciju da će Posavec ići na izbore. Ponudila sam pozitivan program, nikoga nisam napadala, ovaj put nisam prošla, ali čak sam, u ovakvim okolnostima, mislim, ostvarila solidan rezultat. Bio je to referendum o Posavcu s jako malim odazivom, nikad manjim u Međimurju, i to nije dobro. Među građanima naše županije prevladava apatija, zaključuje Sandra Herman. Htjeli smo razgovarati i s Posavcem, ali nije nam jučer odgovarao na telefonske pozive i poruke.


Šteta za Međimurje


– Povratkom na mjesto župana, Posavec je svoj teret prenio i na našu županiju. Kada završi taj proces, utvrdi li se da je Posavec kriv, što je sam priznao u iskazu istražiteljima, pokazat će da su ova njegova izborna pobjeda i podrška što ju je dobio – štetni za Međimurje, kazala je Herman, dodavši da se ne može pobjeći od toga da je Posavec u istrazi priznao ta kaznena djela.