Problemi ugostiteljstva

Poruka ugostitelja Vladi: Dajte nas otvorite i pomozite da zadržimo ljude! Radnici nam bježe glavom bez obzira

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

- Zar su kafići stvarno zadnja linija obrane protiv COVID-a? Decidirano tvrdim da kafići u velikoj većini maksimalno poštuju mjere. Dajte nas otvorite! Ugostiteljski objekti sigurna su mjesta za građane, poručuje Biljan.– Jednostavno ne možemo shvatiti o čemu se tu radi. Svo vrijeme apeliramo i tražimo od Stožer da izjednače caffe barove s restoranima u našoj zemlji. Nažalost oni i dalje ostaju zatvoreni u zatvorenim prostorima. ” Tako je za N1 televiziju odluku Nacionalnog stožera koja se tiče ugostiteljskih objekata prokomentirao zagrebački ugostitelj Dražen Biljan. Kao glas ugostitelja u Hrvatskoj, Biljan traži izjednačavanje kriterija te ne prihvaća obrazloženje Nacionalnog stožera da se u zatvorenom dijelu kafića ne bi mogli adektvatno pridržavati protuepidemijskih mjera.


– Zar su kafići stvarno zadnja linija obrane protiv COVID-a? Decidirano tvrdim da kafići u velikoj većini maksimalno poštuju mjere. Dajte nas otvorite! Ugostiteljski objekti sigurna su mjesta za građane, poručuje Biljan.


On tvrdi da radnici iz ugostiteljstva bježe glavom bez obzira te ističe da je za puki opstanak caffe barova potrebna hitna intervencija države. Kaže da ugostitelje guši preveliko porezno opterećenje, koje je, tvrdi Biljan, jedno od najvećih u Europi. U sektoru turizma, ističe, fali više od trideset tisuća radnika, zbog čega poziva Vladu da reagira, kako bi caffe barovi mogli zadržati radnike.
– Izjednačite nas s restoranima. Spustite na PDV na 13 posto, kao što je spušten za restorane, poručuje Biljan.


Ovaj ugostitelj upozorava da su vlasnici kafića koji nemaju terase redom na rubu propasti te da jako veliki broj njih već šest mjeseci ne radi. Biljan od države traži da hitno pomogne vlasnicima takvih objekata te podsjeća da kafići čine više od 55 posto ugostiteljskog sektora Hrvatskoj.


Govoreći o dosadašnjim mjerama pomoći, on je istaknuo da je granica 60 posto pada prometa, koliko ugostitelji moraju dokazati državi da bi dobili pomoć naprosto previsoka.


– Pozdravili smo mjere za očuvanje radnih mjesta naših djelatnika, a to je četiri tisuća kuna. Nama je sada pad prometa 45 posto i naši radnici dobivaju dvije tisuće kuna. Moj promet je, recimo, manji ispod pedeset posto u odnosu na 2019. i zato nemam pravo na fiskalne troškove, kaže ugostitelj Biljan.