Nevrijeme

Poplave i u Istri: “Jezero” kod Buzeta, kataklizma uz Butonigu

Edi ProdanSilne količine oborina pogodile su i sjever Istre. Na širem području Buzeta palo je od 150 do 200 litara, ovisno o mjernim postajama, kiše po četvornom metru tako da se rijeka Mirna, koja je sve donedavno bila skoro suhog korita, izlila. Poplavljeno je područje u dužini od deset kilometara, od naselja Most ispod Buzeta sve do Istarskih Toplica.


Prometnica koja prolazi tim područjem je prohodna no ugroženo je nekoliko stambenih jedinica kao i restoran Old River koji se nalazi u predjelu mjesta Rušnjak.


S obzirom na konfiguraciju i slijevno područje, problemi u slivu Mirne mogli bi se i dodatno pogoršati.

Kataklizma uz Butonigu


Kataklizmične slike i na zapadnom dijelu Buzeta. Sela ispod Vrha, Kjeka, Marčenegla, Negnar koja se nalaze u neposrednoj blizini akumulacijskog jezera Butoniga ostala su prometno odsječana. Voda je doslovno odnijela dijelove prometnica tako da do njihove sanacije stanovništvo ostaje bez prometne komunikacije.


Kako se čini klima se definitivno mijenja, nema više opraštanja za silovanje koje joj permanentno činimo. Iako je riječ o malom prostoru, na najgori mogući način pokazuje što sve možemo očekivati. Isto je područje tijekom ljeta pogodila nezapamćena suša, akumulacija Butoniga bila je na najnižem mogućem vodostaju, redukcije proglašene širom Istre. Jutros, voda se prelijeva na sve strane, odnosi ceste, živote…