Novi problem

Popisivači se bune zbog naknadne promjene kriterija: ‘Što će biti s našim plaćama?’

Hina

Goran Ferbezar/PIXSELL

Goran Ferbezar/PIXSELL

Za postojanje dopune odluke ni popisivači ni kontrolori nisu znaliManje od dva mjeseca uoči objave rezultata Popisa stanovništva, niču novi problemi i propusti, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da se dio popisivača žali što su naknadno promijenjeni uvjeti za određivanje naknade.


Dio popisivača i dalje ne zna što će se dogoditi s njihovim plaćama nakon što je Državni zavod za statistiku naknadno promijenio uvjete za određivanje novčane naknade, navodi dnevnik.


Uz to, Popis stanovništva još nije gotov, iako su probijeni svi zakonski rokovi. Ne zna se ni što će biti s popisivačima ispostave Gornji grad – Medveščak, koji su odlučili zadržati posuđenu IT opremu, laptop, punjač, torbu i akreditaciju jer im DZS nije htio izraditi obračune niti razjasniti situaciju oko mogućih bonusa.
Podsjetimo, DZS donio je odluku o određivanju naknade popisivačima i kontrolorima 15. lipnja. U njoj stoji kako, uz naknadu za edukaciju i naknade za popisane osobe, ispunjene upitnike za kuće i stanove te naknade za preuzimanje šifri, popisivači imaju mogućnost dobiti naknadu za raspršenost. Njome popisivač za dodatni učinak može zaraditi maksimalan iznos od 2700 kuna.


Dijelu popisivača, među kojima je studentica Fakulteta političkih znanosti Ida Haklička, 5. studenoga proslijeđen je mail zamjenice koordinatora DZS-a. Prema njemu, popisivači iz njezine ispostave, Gornji grad Medveščak, imaju mogućnost dobiti naknadu za raspršenost.


Međutim, 15. studenoga, dan nakon što je, nakon treće odgode službeno dovršeno popisivanje, s iste adrese stiže im proslijeđeni mail u kojem piše da je “došlo do dopune, a koja se odnosi na dodatno pojašnjenje pojma raspršenosti.” U priloženom dokumentu pojašnjeno je da se naknada za raspršenost odnosi na popisne krugove uglavnom u ruralnim područjima.


Za postojanje dopune odluke ni popisivači ni kontrolori nisu znali. Kada su shvatili da ljudi neće imati očekivanu zaradu te da bi mogli odustati od rada, svoju zabrinutost iznijeli su Zavodu.


“Mi smo to shvatili kao čin dobre volje. Ponudili su nam dokument kao opciju i počeli davati upute kako ostvariti i izračunati raspršenost, da bi se predomislili i krenuli zakidati popisivače za ono na što imaju pravo”, rekla je koordinatorica, donosi Jutarnji list.