Popisivanje stanovništva

Građani pozvani na oprez zbog lažnih popisivača; oni ‘pravi’ dolaze tek 27. rujna

Hina

Ilustracija / Foto Igor Kralj/PIXSELL

Ilustracija / Foto Igor Kralj/PIXSELL

Naime, prije nekoliko dana 93-godišnja gospođa iz Zagreba je zbog dvije prevarantice ostala bez novca i nakita, a Sopta je rekla da je bilo još nekoliko takvih pokušajaPopisivači će tek u ponedjeljak,  27. rujna, početi popisivati stanovništvo pa je Ivana Sopta iz Državnoga zavoda za statistiku pozvala u nedjelju građane na oprez zbog pojave lažnih popisivača, podsjetivši da do 26. rujna traje prva faza popisa – samopopisivanje na portalu e-Građani.


Sopta je u nedjelju navečer u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije (HRT) istaknula da je Državni zavod za statistiku (DZS) obavijestio Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) o pojavi lažnih popisivača. Naime, prije nekoliko dana 93-godišnja gospođa iz Zagreba je zbog dvije prevarantice ostala bez novca i nakita, a Sopta je rekla da je bilo još nekoliko takvih pokušaja.


Popisivači na terenu tek 27. rujna, prepoznatljivo odjeveni
Objasnila je da će popisivači imati prepoznatljive bijele i plave majice i maske, kao i akreditaciju s logom DZS-a i Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.


Na teren će izaći s laptopima, a morat će imati i EU digitalnu COVID potvrdu, dodala je Sopta i pozvala građane da, u slučaju da im na vrata dođu lažni popisivači, odmah obavijeste policiju.


Podsjetila je da do 26. rujna traje prva faza popisa, faza samopopisivanja,te poručila građanima –  u tom periodu nitko nema razloga kucati na vaša vrata.


Nitko neće ostati nepopisan


Kada je pak riječ o samopopisivanju koje je u tijeku, glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković podsjetila je da je za ulazak u sustav E-građani potrebna digitalna identifikacija, osobna šifra građana – takozvana vjerodajnica.


Objasnila je da je najjednostavnije otići u poslovnicu Fine i dobiti vjerodajnicu ali, ako netko ne želi otići u poslovnicu Fine, može to učiniti i online putem gdje će dobiti najnižu vjerodajnicu – E-pass.


“Nije bitno prebivalište, bitno je ono mjesto gdje zaista živimo i kada se daju podatci o stanu daju se isključivo podatci o mjestu gdje stvarno živimo”, istaknula je Brković.


Budući da samopopisivanje nije obvezno, na teren će zato u ponedjeljak, 27. rujna, izaći osam tisuća popisivača.


Pokucat će na sva vrata u Hrvatskoj, a ako tada neće biti nikoga u stanu, popisivači će ostaviti obavijest s podatcima za kontakt, pa nitko neće ostati nepopisan, poručili su iz DZS-a.


Inače, danas do 15 sati uspješno je popisano više od 546 000 građana.