Kolinda Grabar-Kitarović

PONAVLJANJE JE MAJKA ZNANJA Predsjednica piše doktorat na temu već obrađenu kod istog mentora?

Hina

Kolinda Grabar-Kitarović / Foto D. JELINEK

Kolinda Grabar-Kitarović / Foto D. JELINEK

U tročlanom povjerenstvu koje je pripremilo izvještaj o doktorskoj tezi Kolinde Grabar-Kitarović je dvoje profesora zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Siniša Tatalović i Lidija Kos Stanišić te Anton Grizold, kojeg je Grabar-Kitarović odabrala i za mentora pri izradi doktorata, s ljubljanskog fakultetaMentor na doktoratu Kolinde Grabar-Kitarović, profesor ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti Anton Grizold, prije četiri godine bio je mentor na izradi magistarskog rada gotovo istovjetnog naziva kao i doktorski rad Kolinde Grabar-Kitarović, piše u ponedjeljak Jutarnji list.


Magistrica Bernardka Prašnikar na ljubljanskom je Fakultetu za društvene znanosti 2014. obranila magistarski rad pod nazivom »Koncept odgovornosti za zaštitu i njegova upotreba na primjeru Libije«. naslov doktorske disertacije Kolinde Grabar-Kitarović jest »Odgovornost za zaštitu (R2P): koncepti, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (Libija)«, piše Jutarnji list.


»Za lakše razumijevanje teme magisterija Bernardke Prašnikar i doktorata Kolinde Grabar-Kitarović treba napomenuti da je R2P skraćenica engleskog izraza ‘Responsibility to protect’. Riječ je o konceptu koji je zamišljen kao savršeniji oblik onoga što smo prije poznavali pod nazivom ‘međunarodna humanitarna intervencija’. Dakle, koncept R2P, tj. odgovornosti za zaštitu, daje pravo međunarodnoj zajednici intervenirati i vojnom silom radi preveniranja masovnih zločina nad civilnim stanovništvom u nekoj državi.Sredinom ožujka Fakultetsko vijeće zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti prihvatilo je izvještaj tročlanog Povjerenstva za ocjenu teme doktorskog rada Kolinde Grabar-Kitarović, a da bi izvještaj postao konačan, mora još proći potvrdu sveučilišnog Senata.

U tročlanom povjerenstvu koje je pripremilo izvještaj o doktorskoj tezi Kolinde Grabar-Kitarović je dvoje profesora zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Siniša Tatalović i Lidija Kos Stanišić te Anton Grizold, kojeg je Grabar-Kitarović odabrala i za mentora pri izradi doktorata, s ljubljanskog fakulteta.
Velika većina članova Fakultetskog vijeća podržala je izvještaj tročlanog povjerenstva, a podršku su mu uskratila dvojica profesora Dejan Jović i docent Marko Grdešić. Ni Jović ni Grdešić, međutim, nisu bili raspoloženi za Jutarnji list komentirati razloge svojeg protivljenja i suzdržanosti.


»Jović nam je rekao da je to unutar sveučilišna stvar koju ne želi javno komentirati, a Grdešić nam nije želio reći ni toliko«, navodi dnevnik.


U telefonskoj izjavi za Jutarnji list Grizold je kazao da su teme iz doktorskog i magistarskog rada slične, ali su istraživačke metode i pristup sasvim drukčiji.


Jutarnji navodi i da se nitko od troje članova Povjerenstva nije u svojoj akademskoj karijeri bavio političkim procesima i poviješću arapskih država sjevera Afrike, Arapskim proljećem pa ni Libijom.


»Na pitanje vidi li u tome problem, Anton Grizold nam je odgovorio: Još od početka devedesetih s prof. Radovanom Vukadinovićem sa Fakulteta političkih znanosti pomagao sam razvijati studije međunarodnih odnosa, specijalizirao sam međunarodne odnose i pitanja međunarodne sigurnosti. Time se bavim 40 godina. Siniša Tatalović je također od devedesetih s profesorom Vukadinovićem radio na tim temama«, piše Jutarnji list.