POVRATAK IZ LIBANONA

Pomorac ozlijeđen u razornoj eksploziji u Bejrutu stiže kući

Marinko Glavan

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Branko Perošević iz Aljmaša dobro se oporavlja nakon pretrpljenih ozljeda i kirurškog zahvata te je u dovoljno dobrom zdravstvenom stanju da može krenuti u domovinu gdje će nastaviti liječenje i oporavak. Tijekom leta pratnja će mu biti jedan od kormilaraRIJEKA – Hrvatski pomorac Branko Perošević iz Aljmaša, teško ozlijeđen u eksploziji amonijeva nitrata u Bejrutu, večeras stiže u Osijek, potvrdio je Ino Munitić, direktor agencije za zapošljavanje pomoraca Pasat, čijim posredstvom su Perošević i još desetorica hrvatskih pomoraca zaposleni na brodu »City of Rome«, koji je bio privezan u bejrutskoj luci, na manje od kilometar udaljenosti od skladišta u kojemu je došlo do požara, a potom i razorne eksplozije koja je gotovo u potpunosti uništila luku, kao i dobar dio grada, pri čemu su stotine poginule ili nestale, a više od 200 tisuća ljudi ostalo je bez krova nad glavom.


– Ozlijeđeni brodski kuhar Branko Perošević dobro se oporavlja, nakon pretrpljenih ozljeda i kirurškog zahvata kojemu je bio podvrgnut u Bejrutu neposredno nakon eksplozije, te je, na sreću, u dovoljno dobrom zdravstvenom stanju da može krenuti kući.


Avioni iz Bejruta počeli su letjeti, tako da smo organizirali njegov povratak kući, gdje će biti nastavljeno liječenje i oporavak, čim su libanonski liječnici dali zeleno svjetlo i rekli da je sposoban za putovanje. Prema informacijama koje imamo, on je u dobrom stanju s obzirom na ozljede, nema komplikacija i spreman je za povratak kući.
Nakon operacije bio je smješten u hotelu, uz stalni nadzor i skrb medicinskog osoblja, što je u situaciji kada i u Libanonu stalno raste broj zaraženih COVID-19, možda bilo i bolje rješenje, nego da je ostao u bolnici gdje je potencijalni rizik od zaraze veći.


Tijekom leta pratnja će mu biti jedan od kormilara s broda, inače iz Zagreba, što je dobra vijest i po pitanju povratka ostalih članova posade u Hrvatsku. Bejrutska luka bila je, naime, nakon eksplozije pod potpunim lockdownom, u gradu je uvedeno izvanredno stanje, no sada polako puštaju ljude iz lock downa pa vjerujem da će povratak ostale desetorice hrvatskih pomoraca kućama proteći bez poteškoća, kako je i planirano, kaže Munitić.


Zanimalo nas je hoće li, po povratku, ozlijeđeni Perošević i njegov kolega morati u samoizolaciju.


– Smatram da neće. Obojica su testirana na COVID-19 i imaju negativan nalaz, tako da nema potrebe za samoizolacijom. U Hrvatsku stižu negdje iza 22 sata, nakon čega će Perošević biti prebačen kući, a njegov kolega iz Zagreba će prenoćiti u Osijeku te će mu u subotu ujutro biti organiziran prijevoz u Zagreb.


Ostali članovi posade iz Hrvatske kućama bi trebali stići za tjedan dana, a u međuvremenu će se u Bejrutu obaviti i primopredaja broda koji je prodan drugom brodaru, rekao je Munitić.


Perošević je, podsjećamo, zadobio teške ozljede lakta i gležnja, kada su ga udarila jedna od brodskih vrata koje je raznijela eksplozija. Zahvaljujući pravodobnoj i prisebnoj reakciji ostalih članova posade broda, vrlo brzo je prebačen u jednu od bejrutskih bolnica, pri čemu niti u jednom trenutku nije bio životno ugrožen.


Prema riječima ostalih članova posade, samo ih je sreća spasila od težeg stradavanja jer u trenutku eksplozije nitko od njih nije bio na palubi broda, već su svi bili unutar nadgrađa i prostorija brodskog stroja. Na brodu vezanom uz »City of Rome« poginula su dva člana posade.


Ozlijeđeni pomorac prije tjedan dana je podvrgnut kirurškom zahvatu koji je trajao puna četiri sata, no samo dva dana kasnije iz bolnice je prebačen u hotel, zbog velikog broja ozlijeđenih u eksploziji i nedostatka bolničkih kapaciteta.


U hotelu je bio pod konstantnim nadzorom medicinskog osoblja, liječnika i medicinskih sestara, što je organizirala kanadska kompanija u čijoj floti je brod »City of Rome«. Pomorci su brodom doplovili u Bejrut dan prije eksplozije, a kućama su trebali krenuti dan kasnije, prošlog petka, nakon primopredaje novom vlasniku.