Trg svetog Marka

Pomoćnici u nastavi na prosvjedu tražili ugovore na neodređeno i veće plaće

Hina

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Prosvjednici su podizali transparente na kojima je pisalo „Hoćemo stalni radni odnos i naša prava”, „Pokažite zanimanje za naše zanimanje” i „Živite i vi s 2500 kuna” i sličnoUdruge pomoćnika u nastavi u utorak su održale prosvjed na Trgu svetog Marka na kojem su zatražile od Ministarstva obrazovanja jednaka prava koja imaju i ostali zaposlenici u obrazovanju kao što su ugovor na neodređeno vrijeme te veće plaće.


Prosvjednici su podizali transparente na kojima je pisalo „Hoćemo stalni radni odnos i naša prava”, „Pokažite zanimanje za naše zanimanje” i „Živite i vi s 2500 kuna” i slično.


Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić kazao je da je Hrvatska vodeća zemlja Europske unije po udjelu prekarnih radnika, a da su pomoćnici u nastavi klasičan primjer.
Stipić smatra da pomoćnici u nastavi rade vrlo odgovoran posao jer pomažu učenicima s teškoćama da prate školsku nastavu, stoga zaslužuju ugovor o radu na neodređeno vrijeme.


„To je zahtjev svih zahtjeva. Tek onda će se radno zakonodavstvo primjenjivati i na pomoćnike u nastavi, onda će sindikati kroz kolektivne ugovore moći regulirati posebna pitanja vašeg statusa”, poručio je Stipić okupljneim prekarnim radnicima u nastavi,


Prekarnim se radom smatra svaki oblik nestandardnog rada, što uključuje privremenu zaposlenost putem ugovora na određeno, zaposlenost na nepuno radno vrijeme, sezonsku zaposlenost i rad na više poslova istovremeno.


Stipić je dodao da se Vlada ne može pravdati nedostatkom novca u proračunu jer „svih 4000 pomoćnika u nastavi godišnje koštaju koliko i polovica jednog (aviona) Rafala”.


Na problem potplaćenosti pomoćnika u nastavi upozorila je predsjednica Hrvatske udruge pomoćnika u nastavi PUN-HR Iva Tadić.


„Godine 2014. imali smo satnicu 25 kuna. Tada je minimalna osnovica bila 2779 kuna. Danas minimalna osnovica iznosi 3624 kuna, a mi smo još uvijek na satnici od 25 kuna”, rekla je.


Ravnateljica Učilišta za obrazovanje odraslih Idem Ljiljana Igrić poručila je da je financiranje pomoćnika u nastavi problem koji se godinama ignorira, zbog čega su mnogi pomoćnici prihvatili posao u inozemstvu.


„Oni trebaju nagradu za svoj rad. Nalazimo se na prekretnici i bojim se da nema novih pomoćnika, škole ih traže, a roditelji su očajni”, izjavila je Igrić.


Dopredsjednica Udruge Sjena Suzana Rešetar istaknula je da roditelji podržavaju borbu pomoćnika u nastavi za radna prava jer je ona ujedno i borba za prava djece, među kojima je pravo na obrazovanje.


„Tko će biti podrška djeci ako ovi ljudi koji danas prosvjeduju odustanu? Možda ministri, savjetnici, državni tajnici, vladini službenici ili saborski zastupnici?”, pita se Rešetar.


„Nismo nevidljivi i nećemo biti tihi”, uzvikivali su prosvjednici, nakon čega im se obratio inicijator osnivanja Nacionalne zaklade Asistent „Ivan Milatić”


„U moje vrijeme nije bilo pomoćnika u nastavi. Kada bi ostali učenici imali sat tjelesnog, mene bi zaključali u učionici gdje sam ostao čitati knjigu”, podijelo je Milatić svoju priču dodavši da se nada da se takvo što nikad neće ponoviti nijednom učeniku.