Kuća triju mora

Poljski predsjednik odlikovao Kolindu Ordenom bijelog orla, evo zašto joj je odao priznanje

Portal Novi list

Kolinda Grabar-Kitarović s Ordenom bijelog orla u društvu Andrzeja Dude

Kolinda Grabar-Kitarović s Ordenom bijelog orla u društvu Andrzeja Dude

S bivšom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović Andrzej Duda godinama je surađivao na Inicijativi triju mora.U “Kući triju mora” u Davosu predsjednik Poljske Andrzej Duda uručio je bivšoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović visoko poljsko odličje, Orden bijelog orla.


Duda je time odao priznanje Grabar-Kitarović za doprinos razvoju poljsko-hrvatske suradnje u području energetske sigurnosti.


Poznato je da je s bivšom hrvatskom predsjednicom ranije surađivao na Inicijativi triju mora, koja povezuje zemlje od Baltika, preko Jadrana do Crnog mora.

Prije ceremonije Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na raspravi o Inicijativi tri mora zajedno s Dudom te predsjednicima Latvije Egilsom Levitsom te Estonije Alarom Karisom.


Od tri pitanja jedno je najvažnije


Predsjednik Andrzej Duda istaknuo je da se Inicijativi triju mora izvorno bavila pitanjima prometa, energetika i turizma.


Naglasio je da je danas, zbog ruske agresije na Ukrajinu u “tako velikim razmjerima”, suradnja u okviru ove inicijative još važnija, a pitanje energetike dolazi u prvi plan u kontekstu sigurnosti.


Za nekoliko tjedana je summit u Rigi i mislim da je ovo vrlo važan trenutak kada možemo razgovarati o ubrzanju naše suradnje u tom pogledu”, istaknuo je Duda.


Poručio je kako je sada iznimno važno da sve zemlje Inicijative triju mora održavaju međusobne veze.


Kako je Poljska odgovorila Rusima


“O tim vezama pričamo godinama – iz turističkih i poslovnih razloga, a sada imamo samo jedno važno pitanje – sigurnost.


Tijekom rata u Ukrajini sigurnost je glavna tema. Ako razmišljamo o Inicijativi triju mora, mislimo na energetsku sigurnost, mislimo na opskrbu plinom i naftom našeg dijela Europe i ovo postignuće – mislim na interkonektore između Poljske i Litve, između Poljske i Slovačke, Poljske i Češke, veze između terminala na otoku Krku i između poljskog plinskog terminala u Świnoujścieu – sve su te veze vrlo važne za našu sigurnost”, ocijenio je Andrzej Duda.


Stoga, kako je rekao poljski predsjednik, “kada su Rusi objavili da obustavljaju izravnu isporuku plina Poljskoj, rekli smo “dobro, ako želite obustaviti isporuku plina, možete to učiniti. Imamo ove interkonektore i sve radi”.