Tomislav Tomašević

‘Pokušavamo naći rješenje koje neće potopiti Holding i dovesti do obustave plina svima u Zagrebu. Gubici su već sad brutalni’

Foto Patrik Macek PIXSELL

Foto Patrik Macek PIXSELL

Pozvao je HDZ-ovce da radije od, kako je rekao, "ovih politikantskih spika, idu sad vidjeti kako to riješiti"Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je većinom glasova (24 protiv, 10 za) odbila prijedlog Kluba HDZ-a i HSLS-a da gradonačelnik podnese izvještaj o stanju u Gradskoj plinari zbog povećanja cijene plina poslovnim subjektima, a Tomašević je poručio kako se nada da će naći rješenje.


“Do sada se uopće nisam bavio tko je kriv i niti sam jednom spomenuo ime nego sam radio na tome kako da apsorbiram situaciju ovog udara, da nađemo rješenje koje neće potopiti Holding i koje neće doći do obustave plina svima, a kažem jako je velik broj poduzeća otišlo u bankrot u cijeloj Europi”, izjavio je Tomašević.


Nema lakih rješenja


Pozvao je HDZ-ovce da radije od, kako je rekao, “ovih politikantskih spika, idu sad vidjeti kako to riješiti” te da rješenje ne može biti samo na razini Grada Zagreba.
“Tako da u tom smislu ćemo odbaciti vaš prijedlog, ali mi smo svjesni itekako ovog problema i vjerujte ovdje nema lakih rješenja za ovu situaciju, ali moramo naći rješenja koja su najbolja i za građane dugoročno a isto tako i da dalje funkcionira Holding jer to je sve lančana reakcija i dobro znate što je tu sve u igri”, rekao je gradonačelnik.


Ponovio je kako shvaća da je to problem i dometnuo da se time bavi od studenoga prošle godine.


Tomašević je poručio kako ne može znati kako posluje svaki direktor svakog poduzeća, a niti je to njegova odgovornost kao Skupštine, te da je direktor odgovoran za poslovanje.


Zagrebački gradonačelnik rekao je kako se nada da će naći rješenje te istaknuo da već sada trpe “brutalne gubitke”.


“Moramo naći rješenje koje će spasiti stvar, koje će biti na zadovoljstvo i države i Grada, a isto tako i privatnog sektora i moramo biti odgovorni”, poručio je.


Klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a u prijedlogu je, koji skupštinska većina nije prihvatila, predložio da gradonačelnik Tomašević podnese izvještaj o stanju u Gradskoj plinari Zagreb od 30. lipnja do 31. prosinca 2021. koji će sadržavati podatke o broju korisnika i sklopljenih ugovora te povećanju cijene prema poslovnim subjektima.


Zbog mogućih sudskih tužbi radi povećanja cijena ugovornim korisnicima savjetovali su Gradskoj plinari da se storniraju računi za prosinac 2021. i ispostave novi računi po cijenama koje su bile i ugovorene u početku.


Vrlo ozbiljna situacija za poslovne subjekte


Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a Mario Župan rekao je da je riječ o vrlo ozbiljnoj situaciji za poslovne subjekte koji imaju ugovor s Gradskom plinarom.


“Svi znamo da je došlo do povećanja cijena na tržištu, svi znamo da se do 1. 4. neće mijenjati cijena za kućanstva, međutim velika većina poduzetnika je dobila uvećane račune za prosinac, a to će se nastaviti i u prvom i u drugom mjesecu i u trećem”, rekao je Župan.


Podsjetivši gradonačelnika Tomaševića da je 14. lipnja prošle godine razriješio Upravu Zagrebačkog holdinga, rekao mu je kako je imao rok od 15. lipnja do 1. listopada prošle godine da otkupi određene količine plina po nižim cijenama.


Gradska zastupnica SDP-a Davorka Moslavac Forjan rekla je da je do 15. listopada prošle godine direktor Gradske plinare – Opskrba bio Igor Pirija koji je, ustvrdila je, HDZ-ov kadar.


“Direktor vodi firmu, odgovara za nju. Znači, kako može direktor Holdinga ili gradonačelnik biti odgovoran za nešto što je stvarno dužnost i opis posla direktora tog društva?” upitala je.


Odbijen Golužin prijedlog o zapošljavanju i otpuštanju u Holdingu


Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine nisu prihvaćeni prijedlozi nestranačkog zastupnika iz Kluba Mosta Trpimira Goluže u vezi sa zapošljavanjem i otpuštanjem u Holdingu te o opozivu upute o načinu, odnosno pravilima komuniciranja s javnošću.


Prihvaćeno je izvješće gradonačelnika o planu mjera za unaprjeđenje sustava potpore inkluzivnom obrazovanju djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama u Gradu Zagrebu.


Skupština je prihvatila i prijedlog gradonačelnika da se dužnosti člana Upravnog vijeća Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske kao predstavnica Grada razrješuje Danijela Dolenec, a umjesto nje imenuje Toni Vidan.


Gradski zastupnici nisu prihvatili Izvješće o radu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2021.


Nakon cjelodnevnog zasjedanja, skupština je s radom završila malo prije 23 sata.