Stambena politika

Pokret za mlade predstavio rješenje stambenog zbrinjavanja mladih u Hrvatskoj

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

„POKRET ZA MLADE PREDSTAVIO RJEŠENJE STAMBENOG ZBRINJAVANJA MLADIH U HRVATSKOJ“Klub zastupnika Nezavisne liste mladih održao je u srijedu konferenciju za medije u prostorijama Hrvatskog sabora na kojoj je predstavljen koncept novog modela stambenog zbrinjavanja. Stambena politika zasnovana na potrebama mladih jedan je od programskih prioriteta Pokreta za mlade, kojeg su osnovali Akcija mladih i Nezavisna lista mladih.


„Sve Vlade do sada su ideju vlasništva promovirale kao jedinu opciju rješavanja stambenog pitanja. Pokret za mlade se zalaže za stambenu politiku baziranu na poticanju dugoročnog najma, s pravom nasljedstva i mogućnošću prvootkupa, što posebice odgovara potrebama mladih osoba i mladih obitelji.“ – istaknuo je u svom izlaganju Vedran Jerković, programski savjetnik Nezavisne liste mladih.


Saborski zastupnik i gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić upozorio je na nefunkcionirajući sustav POS-a koji stambeno zbrinjava direktore i zamjenike direktore APN-a, lokalne načelnike i njihove zamjenike te kontinuirano producira afere, kontroverze i nelogičnosti.
„Stvoren je sustav porozan na korupciju u kojem procedura započinje podnošenjem lažne dokumentacije i prikrivanjem drugih nekretnina kroz prebacivanje vlasništva na druge članove obitelji. POS-ovi stanovi su se ujedno pretvorili u granu apartmanskog biznisa. Svaki ovakav stan porezne obveznike košta otprilike 20 tisuća eura.“ – istaknuo je Pranić.


Jerković je istaknuo dvije iznimno bitne inovacije u stambenoj politici Pokreta za mlade – „Želimo poticati švicarski model neprofitnih stambenih zadruga, koji su poseban oblik javno-privatnog partnerstva i dokazano doprinosi razvoju JLS-ova, dinamici tržišta rada te je 20-40% jeftiniji od drugih oblika stanovanja.


Osim toga, jedan od problema je što se najam novosagrađenih i neprodanih nekretnina tretira kao promet nad nekretninom i podrazumijeva plaćanje PDV-a. Zakonskim izmjenama želimo takve nekretnine u dugoročnom najmu izuzeti od plaćanja PDV-a sve do trenutka prodaje.„


Glavni tajnik Akcije mladih i vijećnik Primorsko-goranske županije, Bojan Kurelić istaknuo je da se jedan model stambenog zbrinjavanja ne može primjenjivati u cijeloj državi zbog različitih potreba i lokalnog konteksta. „U suradnji s građanima želimo razviti nove programe i inovativne projekte manjeg opsega, koje odgovaraju detektiranim potrebama građana u pojedinim lokalnim zajednicama.“


Članica Akcije mladih Viktorija Vlahov istaknula potrebu drugačijeg upravljanja državnom imovinom i stvaranja snažnih poticaja za najam i prodaju praznih stanova. „Imamo 20 tisuća praznih stanova u privatnom vlasništvu, dok prema podacima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, imamo i 8 tisuća stambenih jedinica van funkcije u državnom vlasništvu.“