Valdis Dombrovskis

Pohvala iz Bruxellesa: Proračunski planovi RH u skladu s preporukama EK-a

Hina

Valdis Dombrovskis / Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Valdis Dombrovskis / Photo: Patrik Macek/PIXSELL– Nacrt proračunskih planova koje je Hrvatska ove godine dobrovoljno predala Komisiji kao buduća članica europodručja u skladu je s fiskalnim preporukama Europske komisije, izjavio je u utorak u Strasbourgu izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.


“Hrvatski proračunski planovi u skladu su s našim fiskalnim smjernicama. Očekuje se da će u 2023. godini hrvatska fiskalna pozicija biti uvelike neutralna”, rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio jesenski paket Europskog semestra.


Neutralna fiskalna pozicija znači da primarni proračunski rashodi neće rasti više od srednjoročno potencijalnog rasta. Zemlje s s niskim i umjerenim dugom, među koje spada i Hrvatska, trebaju osigurati da rast primarnih tekućih rashoda koje financira država bude usklađen s općim neutralnim smjerom politike, objavila je u utorak Europska komisija u svojoj ocjeni proračunskih planova država članica europodručja.
Komisija je u utorak na sastanku u Strasbourgu usvojila jesenski paket Europskog semestra, instrumenta za koordinaciju ekonmskih politika država članica. Paket uključuje niz dokumenata – Godišnji pregled rasta, Izvješće o mehanizmu upozoravanja, preporuke za europodučje, proračunske planove zemalja europodručja i Zajedničko izvješće o zapošljavanju.


Dombrovskis je dodao da Hrvatska ima prostora za poboljšanje po pitanju mjera za potporu stanovništvu u borbi protiv visokih cijena energije jer većina mjere koje je vlada donijela nisu dobro usmjerene prema ciljanim skupinama.


Hrvatska je ove godine prvi put predala svoje proračunske planove iako to nije morala jer se ta obveza odnosi samo na članice europodručja. Komisija je pozdravila taj potez Hrvatske, koja od početka sljedeće godine postaje 20. članica europodručja.


Komisija je u svibnju ove godine u proljetnom paketu Europskog semestra ustvrdila da Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža, a to je sada opet potvređeno jer je nema na popisu zemalja za koje se preporučuje dubinska analiza radi utvrđivanja rizika od makroekonomskih neravnoteža.