Velimir Vrzić

Podvodni istraživač iz Rijeke u podmorju kod Ližnjana našao stotine cementnih avionskih bombi!

Karmen Bosnić

Nevjerojatno je da je bivša JNA imala poligon za vježbanje bombardiranja na mjestu koje je puno arheoloških ostataka, kaže VrzićPretražujući podmorje općine Ližnjan, podvodni istraživač Velimir Vrzić iz Rijeke ovog je vikenda na području od nekoliko kilometara ispod mora pronašao stotine odbačenih cementnih aviobombi (CAB).


– More nam vraća ono što smo mu dali. Naime, za vrijeme bivše JNA na području općine Ližnjan nalazio se poligon za vježbanje pilota i bombardiranje avionskim bombama. Za to su se koristile takozvane cementne aviobombe različitih modela.

Simulirajući napade i bombardiranje ciljeva na zemlji s raznih aerodroma iz bivše Jugoslavije, avioni JNA doslovno su uništavali prelijepe plaže i podmorje općine Ližnjan.


Danas, kad je turizam glavna grana Hrvatske, a ekološka svijest na puno višoj razini nego nekad, svjedoci smo podmorskog ekocida, kaže Vrzić koji je zaronio na području Ližnjana te krenuo u potragu za odbačenim minsko-eksplozivnim sredstvima.– Nevjerojatno je da je bivša vojska imala poligon za vježbanje bombardiranja na mjestu koje je puno arheoloških ostataka. U neposrednoj blizini poligona evidentirana su tri rimska brodoloma iz doba antike.


Nepojmljivo je da te cementne avionske bombe nisu izvađene nakon gađanja, nego su puštene na dnu da zagađuju okoliš. Danas, desecima godina nakon toga budućim generacijama ostavljena je gomila smeća.Na nama je da se pobrinemo da se izvadi za dobrobit naše djece, turista i budućih generacija, dodaje Vrzić koji je u 2020. pronašao njemačku brodsku minu na Pećinama u neposrednoj blizini Ville Olge, rimski brod s amforama na Krku i dvije njemačke protubrodske mine na Pagu.Za sebe kaže da je podvodni ekolog i promotor zdravog načina života.


– Kao umirovljeni policijski službenik Pomorske policije, cijeli život vezan sam uz more i podmorje i to sam ja, kaže Vrzić.On uživa u istraživanju podmorja, a pritom radi i na dobrobit zajednice kroz suradnju s državnim institucijama, posebno na projektima zaštite izvora pitke vode i morskog okoliša na području Jadranskog mora.