Iznijeli prijedloge

Poduzetnici traži izmjene PDV-a, ukidanje nameta, ali i poreza na kavu

Dražen Katalinić

Arhiva NL

Arhiva NL

Udruga želi sastanak s ministrima financija i gospodarstva, uz sedam prijedloga reformi za lakše poslovanjeUdruga Glas poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s ministrima financija i gospodarstva kako bi predložila nekoliko ključnih reforma za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje, a imaju ukupno sedam prijedloga za prvih 100 dana Vlade.


UGP tako traži podizanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40 tisuća eura na 70 tisuća eura, kako bi se prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta jer u UGP-u procjenjuju da službena inflacija od 2007. do danas iznosi 52 posto. Traže i snižavanje stope PDV-a za ugostiteljstvo te frizerske i kozmetičke usluge na 13 posto, kako bi se u tim sektorima smanjila siva ekonomija te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike.


Od nove Vlade traže i smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na pet posto što bi, kažu, pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede.
Također predlažu da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, što bi dugoročno pridonijelo gospodarskom rastu.


Vladi će predložiti i ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju, navode u UGP-u i dodaju da ukidanje parafiskalnih nameta uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je npr. članarina turističkoj zajednici.


UGP predlaže i ukidanje posebnog poreza na kavu. Trenutno se u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35 posto po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9 posto. Smatraju da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače.


Predlažu redefiniranje Zakona o trgovini kako bi se svim malim poduzetnicima u sektoru trgovine, kao i cvjećarima i pekarima, omogućilo da rade nedjeljom i praznicima, ako to žele. Ovim mjerama UGP, uz podizanje konkurentnosti gospodarstva, želi zadržati mlade u Hrvatskoj.