PMF

Podatkovna znanost jedan je od novih studija na splitskom Sveučilištu

Hina

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu (PMF) u sljedećoj će akademskoj godini upisati studente na nove studijske programe - astrofiziku i fiziku elementarnih čestica te na fiziku okoliša.U utorak je na uvodnoj konferenciji projekta “Internacionalizacija diplomskih studijskih programa na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu”, najavljeno da će splitski PMF otvoriti dva nova studijska programa molekularne biologije te podatkovne znanosti i inženjerstva, a svi će se studijski programi izvoditi na engleskom jeziku.


U priopćenju sa splitskog Sveučilišta stoji da je projekt u potpunosti financiran nepovratnim novcem Europske unije iz Europskoga socijalnog fonda u iznosu većem od 1,7 milijuna kuna. Projekt je počeo u listopadu potpisivanjem ugovora, a trajat će 36 mjeseci, izvještava HINA. Dekan Sveučilišta, Nikola Koceić-Bilan, rekao je da imaju 73 godine iskustva u obrazovanju mladih ljudi i da nude širok dijapazon studijskih programa u nastavničkim, istraživačkim i inženjerskim smjerovima. Budući studij astrofizike i fizike elementarnih čestica predstavio je Marko Kovač, ističući da će se studentima omogućiti razumijevanje prirode na najmanjim i najvećim skalama kroz međusobnu isprepletenost astrofizike i fizike elementarnih čestica. Naglasak će biti na razumijevanju eksperimentalne pozadine te primjene modernih metoda u analizi podataka, a studenti će se imati priliku uključiti u znanstveno-istraživački rad velikih kolaboracija kao što su CERN, MAGIC, CMS, CTA.


“Projekcije analitičara tržišta rada pokazuju da će biti velika potražnja za stručnjacima iz područja molekularnih bioznanosti”, rekla je Jasna Puizina predstavljajući studij molekularne biologije.
Darko Koračin govorio je o fizici okoliša, ističući da će taj studij razvijati u suradnji s Sveučilištem u Bremenu. Jedan od ciljeva je uspostavljanje metereološkog laboratorija za eksperimentalni rad na mjerenjima korištenjem suvremenih instrumenata.


“Cilj je obrazovati novu generaciju stručnjaka koja će se baviti prikupljanjem, organizacijom i pohranom velikih količina raznorodnih podataka, statističkim analizama i vizualizacijama te strojnim učenjem, koji bi se primjenjivali u medicini, ekonomiji, jeziku i analizi složenih mreža.”, rekao je Željko Agić o studiju podatkovne znanosti i inženjerstva.