Još jedan

Počinje novi toplinski val, DHMZ izdao posebno upozorenje. Bit će i pljuskova i – tuče

P. N.

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

Osim vrućine i sparine, nekima bi mogla smetati i prevladavajuća južina, izraženija na Jadranu, na kojem će u nedjelju poslijepodne i tijekom ponedjeljka puhati često jako jugoSlijedi daljnje zatopljenje, i to čak toliko da su stručnjaci DHMZ-a objavili upozorenje za novi toplinski val koji može djelovati na zdravlje.


“Pritom će osim diljem Hrvatske sunčanih sati – i to mnogobrojnijih u južnijim krajevima – u sjevernijima biti i povremeno više oblaka iz kojih mjestimice i kratkotrajne kiše, pa i u obliku pljuskova, koje može pratiti i grmljavina – rjeđe u nedjelju i ponedjeljak, a vjerojatno najčešće u utorak. Ne smije se isključiti ni lokalna mogućnost tuče. Osim vrućine i sparine, nekima bi mogla smetati i prevladavajuća južina, izraženija na Jadranu, na kojem će u nedjelju poslijepodne i tijekom ponedjeljka puhati često jako jugo, ponegdje i vrlo jako, na udare i olujno”, piše za HRT meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc iz DHMZ-a.


“Ponovno nam slijede vrući, mnogima i sparni te teško podnošljivi dani”, dodaje.
U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu jutro većinom sunčano, a od sredine dana lokalno će biti jačeg razvoja oblaka te pljuskova, uglavnom u zapadnim predjelima. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 20 °C, najviša dnevna oko 33 °C. Podjednaki vremenski uvjeti i u središnjoj Hrvatskoj – jutro djelomice sunčano, a popodne oblačnije, lokalno uz izraženije pljuskove, moguće praćene obilnijom kišom, pojačanim vjetrom te grmljavinom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.


Na zapadu Hrvatske još vjetrovitije, u gorju mjestimice uz jake udare južnog i jugozapadnog vjetra, a na sjevernom Jadranu će zapuhati umjereno i jako jugo. Bit će djelomice sunčano, ali uz prolazno više oblaka mala je vjerojatnost za pokoji pljusak u unutrašnjosti Istre te u Gorskom kotaru. Jutarnja temperatura zraka između 16 i 18 °C u unutrašnjosti, te od 20 do 24 °C na obali i otocima. Najviša dnevna od 30 u gorju do 32 °C na Jadranu.


I u Dalmaciji će biti djelomice sunčano, te još toplije. Puhat će umjereno do jako jugo. Najniža temperatura zraka oko 23 °C, u unutrašnjosti između 16 i 20 °C, a najviša od 32 do 35 °C. I na najsunčanijem jugu Hrvatske podjednako vruće, uz većinom umjereno jugo i more malo do umjereno valovito.”


Početkom radnog tjedna u unutrašnjosti će se nastaviti djelomice sunčano vrijeme, ali će temperatura zraka još malo porasti. Neće biti sasvim stabilno, no lokalni su pljuskovi praćeni grmljavinom, najvjerojatnije u utorak. Od srijede sunčanije te i dalje vruće, ali uz ipak malo nižu temperaturu nego u ponedjeljak i utorak. I na Jadranu će od ponedjeljka, unatoč oblacima, vrućina još malo pojačati pa raste i opasnost od toplinskog vala. Od utorka će prevladavati sunčano, samo će na sjeveru povremeno biti više oblaka, a moguć je i pokoji pljusak, uglavnom u Istri. Umjereno i jako jugo u utorak će oslabjeti pa će dnevnu vrućinu malo ublažiti maestral.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.