Vremenska prognoza

Početak ožujka ostaje nadprosječno topao, ali zima nije gotova. Vidjet ćete već u srijedu

P. N.Sljedećih će se dana nastaviti promjenljivo vrijeme, te i dalje iznadprosječno toplo, uz iznimku subotnjega jutra, kada će temperaturnih “minusa” biti gotovo diljem kopnenog područja, a pri tlu i ponegdje blizu mora. I pritom će od subote poslijepodne biti i prilično vjetrovito, uz južinu, te sve do utorka svakodnevni pad tlaka, uz dotok relativno toplog zraka. A zbog kasnijeg dolaska hladnijega u kopnenom će području ponovno biti moguć snijeg, osobito u gorju, a još je veća vjerojatnost za opet često jaku i olujnu buru i tramontanu, koja će na Jadranu onemogućavati normalno prometovanje, najavljuje Zoran Vakula.


Zbog slabljenja sjeverozapadnjaka i vedrije noći, u Slavoniji, Baranji i Srijemu će se temperatura u subotu ujutro spuštati i do oko -4 °C, a i prijepodne će još prevladavati sunčano. Zatim postupno više oblaka. Vjetar uglavnom slab, poslijepodne ponegdje umjeren južni i jugozapadni. Najviša temperatura oko 12 °C. U središnjoj Hrvatskoj u početku pretežno sunčano, a zatim promjenjiva naoblaka. Zapuhat će umjeren do jak jugozapadnjak, u najsjevernijim krajevima uz moguće olujne udare. Najniža temperatura od -4 do -1 °C, a dnevna od 12 do 14 °C.


U gorju i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Prema kraju dana, uz sve više oblaka, u Gorskome kotaru ponegdje malo kiše. Na sjevernom Jadranu zapuhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, uz porast valovitosti mora, a u gorju umjeren i jak jugozapadnjak s olujnim udarima. Po kotlinama ujutro temperatura ispod 0 °C, na obali i otocima od 3 do 8 °C. U Dalmaciji ujutro većinom sunčano, uz uglavnom slab vjetar, a u unutrašnjosti i mraz. Zatim djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku; zapuhat će umjereno, prema kraju dana i jako jugo. Dnevna temperatura od 11 do 14 °C. Na jugu Hrvatske zadnji će dan veljače proteći uz barem djelomice sunčano vrijeme. Ujutro slaba do umjerena bura, a poslijepodne jugo, uz malo do umjereno valovito more. Jutarnja temperatura od blagih minusa u zaobalju do 6 °C na obali.
U prvim danima ožujka nastavlja se iznadprosječna toplina i južina, uz većinom umjeren jugozapadnjak. U unutrašnjosti će povremeno biti kiše, osobito u nedjelju, te u utorak i srijedu. Krajem utorka, te posebice u srijedu pad temperature i sjeverni vjetar, a u gorju je moguća susnježica i snijeg. Na Jadranu će od nedjelje često biti kiše, a u nedjelju i osobito utorak kiša će biti i obilnija, praćena i grmljavinom. Puhat će većinom jako jugo koje će sredinom idućeg tjedna okrenuti na buru i sjeverozapadnjak, najprije na sjevernom Jadranu.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz DHMZ-a.