Novi trend

Počele predbilježbe za cijepljenje protiv gripe: ‘Interes je neusporediv s ranijim godinama’

Barbara Čalušić

U PGŽ-u stanovnicima koji se ubrajaju u rizične kategorije trebalo bi na raspolaganju biti 40 tisuća doza cjepiva protiv gripe, a komercijalna cijena cjepiva ove bi godine trebala iznositi 95 kunaRIJEKA – Iako je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak prije desetak dana najavio da će kampanja cijepljenja protiv gripe početi u drugom tjednu listopada, točan termin distribucije oko 600 tisuća naručenih doza cjepiva po ispostavama Zavoda za javno zdravstvo i liječničkim ordinacijama diljem zemlje zasad još nije poznat.


Kad kampanja cijepljenja krene, u Primorsko-goranskoj županiji stanovnicima koji se ubrajaju u rizične kategorije trebalo bi na raspolaganju biti 40 tisuća doza cjepiva protiv gripe. Rizične skupine i dalje podrazumijevaju tri kategorije populacije – starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene radnike, kao i sve zaposlene u zdravstvenim i stacionarnim ustanovama.


Očekivanje epidemiologa da se ove godine predviđa veći interes manje rizičnih skupina, potvrđuju i ljekarnici koji trenutno rade predbilježbe za kupovinu cjepiva za sve one građane koji se ne ubrajaju u rizične skupine, ali se namjeravaju cijepiti.


Cjepivo planulo
Komercijalna cijena cjepiva protiv gripe za njih bi ove godine trebala iznositi 95 kuna, a nakon nabave cjepiva moći će se cijepiti u ordinaciji svog izabranog liječnika, a prema najavama i u pojednim ljekarnama koje bi za tu svrhu imale na raspolaganju liječnika. Ljekarnici, naime, u svom kurikulumu obrazovanja nemaju cijepljenje pa ne mogu cijepiti.


– Da, radimo predbilježbe za cjepivo protiv gripe, budući da je ono u jednom trenutku planulo. Interes za cijepljenjem protiv gripe prema našim je predbilježbama apsolutno neusporediv s ranijim godinama i puno je veći, kaže ravnateljica Ljekarni Rijeka Branka Pivac.


Prema obećanjima koje ima od dobavljača, cjepivo bi u ljekarne trebalo stići već do konca ovog tjedna. Budući da cjepivo protiv gripe traži tzv. hladni lanac koji se mora poštovati pri rukovanju cjepivom, ideja da se građani mogu cijepiti i u ljekarnama, dijelom se čini logičnom, no kako kaže Pivac, građane koji nabave cjepivo u Ljekarnama Rijeka, i dalje će cijepiti liječnici izvan ljekarni.


– Naš je stav da je cijepljenje u ljekarnama u ovoj situaciji kad se svi nastojimo zaštititi od koronavirusa, i mi u ljekarnama radimo u posebnom režimu, pomalo kontradiktorno protuepidemijskim mjerama koje su na snazi. Osim toga, sve ljekarne nemaju prostorne uvjete u kojima bi se moglo organizirati cijepljenje, tako da postoji šansa da na taj način pogoršamo situaciju kad je riječ o epidemiji koronavirusa.


Smanjen broj oboljelih


Hrvatska ljekarnička komora uputila je poziv ljekarnama koje su zainteresirane za cijepljenje protiv gripe u svojim prostorima, da će se za 50 prvih koje se jave osigurati liječnik koji bi cijepio građane, dok bi ostale ako to žele organizirati trebale same platiti liječnika, upozorava Pivac.


Inače, projekt Hrvatske ljekarničke komore »Cijepljenje protiv gripe u ljekarnama« startao je 2019. u 20 ljekarni u šest hrvatskih gradova te su angažirani obiteljski liječnici te su provodili cijepljenje u određenim terminima. Na taj način cijepljeno je oko 400 građana.


Kao što je već poznato, sezona gripe koja se bliži kraju na južnoj hemisferi ove godine bilježi mali broj oboljelih i umrlih. Ovakva se statistika dijelom tumači i kao posljedica preventivnih mjera poput nošenja maski i držanja distance. Stručnjaci su i dalje oprezni u procjeni da bi se slično moglo dogoditi i na sjevernoj hemisferi pa zasad najbolja zaštita od gripe u pandemiji koronavirusa i dalje ostaje cijepljenje.