Sabor

Počela rasprava o opozivu Divjak: ‘Sakrili ste ovo od očiju građana kako ne bi gledali tu sramotu’

Portal Novilist.hr

Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Foto Luka Stanzl/PIXSELL

U Hrvatskom saboru u tijeku je rasprava o prijedlogu 31 oporbenog zastupnika da se pokrene postupak izglasavanja nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak.Zahtjev za opoziv ministrice Divjak pokrenuo je SDP, a potpisima su ga podržali zastupnici HSS-a, HSU-a i Živog zida.

Vlada je na sjednici u prosincu prošle godine potpunosti odbacila prijedlog 31 oporbenog zastupnika u Saboru za pokretanje pitanja povjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak.


“U cijelosti odbacujemo sve navode iz podneska i vezano za dio koji se odnosio na prosvjede prosvjetara, kao i sve ono što se odnosi na reformu sustava obrazovanja”, rekao je tom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković.


Bernardić: ‘Odavno ste trebali otići’


Davor Bernardić je u ime predlagatelja izglasavanja nepovjerenja zamjerio što rasprava o ovoj temi počinje tako kasno, prenosi N1.
“Sakrili ste ovu raspravu od očiju građana kako ne bi gledali sramotu u obrazovnom sustavu”, rekao je Bernardić.


“Izbacili ste sustavnu edukaciju nastavnika, vrednovanje i ocjenjivanje i to ste odbacili”, istaknuo je Bernardić i dodao da obrazovna reforma zapravo ne postoji.


“Škola za život uvedena je nasilno i nepripremljeno, a takvog mišljenja su i stručnjaci”, dodao je da su napravljene greške i prilikom nabavke tableta.


“Obrazovnu reformu ste već toliko uništili da ste odavno trebali otići”, smatra Bernardić.


Milorad Batinić kaže kako je očekivao da će netko upućeniji govoriti o ovoj temi. Bernardiću je zamjerio što čita s papira.


“Što ste vi sad rekli, vi meni zamjerate što čitam podatke, što? Poručujete djeci da ne čitaju, ne razumijem”, rekao je Bernardić.


Glasovac: Sveli ste reformu na tabletizaciju Hrvatske


Sabina Glasovac u ime predlagatelja, kazala je da su učitelji štrajkom pokazali da želje bolju preraspodjelu novca i bolje obrazovanje.


Napomenula je kako ministrica nije pokazala brigu za, primjerice darovite učenike, ali i općenito za cjelovitu kurikularnu reformu.


“Ponizili ste Sabor, stavili ste se iznad zakona i uveli ste pokus koji ste nazvali Škola za život koja se svela na tabletizaciju Hrvatske”, kazala je Glasovac i dodala kako reforma nije dobro pripremljena te da ministrica nije slušala brojne stručnjake.


“Mnogo njih je upozoravalo da stvari neće biti dobre, a vi to niste željeli slušati. Vi ste odustali od odgode koju traži struka i uveli ste to nasilno bez da ste osigurali, primjerice, bolje materijalno vrednovanje ljudi”, napomenula je SDP-ova saborska zastupnica.


Glasovac tvrdi kako je Divjak trebala osigurati novac za učitelje prije štrajka.


“Digli ste ruku za proračun za prošlu godinu gdje nije bilo boljih materijalnih prava za prosvjetu”, kazala je.


“Izabrali ste sebe, a odvalili ste pljusku onima koje ste uvjeravali da ste na njihovoj strani. Izgubili ste doticaj sa stvarnošću”, prenosi Dnevnik.hr.