Poslušajte

‘Pobrini se da Tomo položi matematiku ili ćeš naj…’: Objavljena snimka koja otvara novu dimenziju sukoba u SDP-u

Dražen Ciglenečki

Ilustracija arhiva NL

Ilustracija arhiva NL

Kako se sve vodi bitka u SDP-u čuje se na snimci u kojoj predsjedniku Upravnog vijeća Veleučilišta u Gospiću Nikoli Marasu prenose poruku šefa ličkog SDP-a Tomislava Zrinskog da se pobrine za njegov ispitZAGREB Sukobi u SDP-u dobili su jučer jednu sasvim novu dimenziju. Nikola Maras, SDP-ov vijećnik u županijskoj skupštini Ličko-senjske županije, objavio je na Youtubeu audio snimku dijela svog živopisnog telefonskog razgovora s Jovom Vukšom, potpredsjednikom stranke u toj županiji, staru nekoliko godina. Vukša je tom prilikom prenio Marasu poruku predsjednika ličko-senjskog SDP-a Tomislava Zrinskog da se on kao šef upravnog vijeća gospićkog veleučilišta pobrine da Zrinski položi matematiku ili će – naj…


»Školovanje Tomislava Zrinskog, nadarenog kadra Zlatka Komadine«, tako je Maras, predsjednik SDP-a u Gospiću dok krajem srpnja Zrinski nije raspustio tu organizaciju, nazvao svoj uradak na Youtubeu.


Iz audiozapisa je jasno da je Maras počeo Vukšu snimati nakon što mu je ovaj rekao što mu je Zrinski poručio, pa ga je onda nagovarao da to ponovi. Vukša je, čini se, shvatio da je kazao što nije trebao i postao je oprezan.
– Ponovite mi. Gdje vam je sad hrabrost? Ponovite mi što ste rekli, čuje se Marasa kako potiče Vukšu.


– Neću, ponovio sam ti već pet puta, odgovarao mu je Vukša.


No, Maras nije odustajao. Pokušavao je izvući iz Vukše ono što mu je već prethodno rekao, a kako bi ga mogao snimiti.


– Još jednom ponovite. Znači da se pobrinem da položi matematiku ili ću naj…, je li.– E, pa da, potvrdio je naposljetku Vukša. I tu snimka na Youtubee završava.


Maras nam je, naravno iz svoje perspektive, objasnio okolnosti u kojima se odvijao ovaj razgovor.


– Bilo je to 2015. ili 2016., šokantno su mi djelovale Vukšine riječi, bio sam izvan sebe i odlučio sam ga snimiti. Znao sam da se Zrinski sastajao s dekanom Branislavom Šutićem jer je želio završiti veleučilište. Valjda nije mogao s njim obraditi sve profesore, pa je htio da ja napravim pritisak na profesora matematike. Meni to nije padalo na pamet, ispričao nam je Maras.


O razgovoru s Vukšom odmah je informirao neke kolege u SDP-u, u prvom redu Zlatka Komadinu.


– Zrinski je cijelo vrijeme uživao Komadininu zaštitu, uvijek se hvalio da je s njim u odličnim odnosima. Upozorio sam stoga Komadinu kakav je Zrinski zapravo čovjek i čime se on bavi, kazao nam je Maras.


Nedavno je Maras uputio pismo Bernardiću i Predsjedništvu SDP-a, u kojem je negodovao zbog raspuštanja SDP-a u Gospiću, a, između ostalog, napisao je i da je »doživio telefonsku prijetnju« Jove Vukše, bliskog suradnika Zrinskog. »Citiram ga: Pomogni Tomi da položi matematiku ili ćeš naj…. Za sve posjedujem dokaze«, izvijestio je Maras vodstvo SDP-a.


Zrinski kojeg smo jučer nazvali, još nije znao za snimku na Youtubeu.


– Ne znam o tome ništa, nikakave ja poruke nisam slao Marasu preko Vukše, rekao nam je Zrinski.


Upitali smo ga je li na kraju položio matematiku.


– Moja je stvar jesam li nešto položio ili nisam. A Marasa mogu i tužiti, ustvrdio je Zrinski.


Maras kao da se oprostio sa SDP-om.


– Mislim da bi me nakon ovoga mogli izbaciti. Ali, svejedno mi je, za ovakav SDP ne isplati se boriti, rekao nam je Maras. Vukša se nije javljao na naše pozive.


Maras je »pobunjenik«, a Zrinski »bernardićevac« 


Maras je, inače, među potpisnicima pisma kojim se prije tri mjeseca tražilo Bernardićevu ostavku na dužnost predsjednika SDP-a. S druge strane, Zrinski je čovjek od Bernardićevog povjerenja. Upravo je Zrinski kao član Glavnog odbora SDP-a na sjednici tog tijela sredinom srpnja formalno predložio suspenziju četvorice članova Predsjedništva, Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića.