Rezultati istraživanja

Po čemu će Zagrepčani pamtiti Milana Bandića? Evo koju su konačnu ocjenu preminulom gradonačelniku dali sugrađani

P. N.

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Kod pitanja po čemu će ga pamtiti, osamnaest posto ispitanih građana odgovorilo je - po fontanama. Isto toliko njih, osamnaest posto, Milana Bandića pamtit će po aferama i optužnicama.Po čemu će građani pamtiti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića? Što je to što je obilježilo njegovih 20 godina upravljanja gradom i koja je najpozitivnija Bandićeva ostavština gradu? Na ova pitanja odgovore nudi istraživanje Dnevnika Nova TV, na uzorku od 600 ispitanika.


Kod pitanja po čemu će ga pamtiti, osamnaest posto ispitanih građana odgovorilo je – po fontanama. Isto toliko njih, osamnaest posto, Milana Bandića pamtit će po aferama i optužnicama.


Da je neumorno radio smatra 13 posto ispitanika, da je pazio na građane misli 11 posto ispitanika, a isti postotak smatra da je dobro vodio grad. Da je bio velikodušan prema građanima, misli deset posto građana, ali njih devet posto pamtit će ga po mitu i korupciji.
Osam posto ispitanih misli da je bivši gradonačelnik loše vodio grad, no isti postotak smatra je da za građane učinio puno dobroga. Osam posto pamtit će ga i po novoj žičari, kao i po komunikaciji i ophođenju s ljudima. Uređenje Bundeka je nešto što će pamtiti šest posto ispitanika. Novi rotor pamti i povezuje s Bandićem pet posto ispitanika, a njih isto toliko Bandića će se sjećati po nepotizmu.


Najveći doprinos


Upitani po kojem će doprinosu gradu najviše pamtiti Milana Bandića, Zagrepčani na prvo mjesto stavljaju njegovu velikodušnost prema građanima, njih 13 posto. Za njih jedanaest posto najpozitivnija ostavština je izgradnja fontana, za osam posto izgradnja rotora, a za njih sedam posto uređenje Bundeka.


Uređenje, izgradnja, asfaltiranje i čiste ulice šest posto Zagrepčana izdvaja kao najveći Bandićev doprinos. Da je neumorno radio, najpozitivnijim je ocijenilo pet posto građana, a isto toliko njih izdvojilo je besplatne udžbenike. Tri posto ispitanika navodi status majki odgojiteljica, a tri posto njih izgradnju nove žičare. Javni prijevoz prvi je odabir dva posto građana i, na kraju, za za posto građana to je zagrebački Advent.


Konačna ocjena


Nakon 20 godina Milan Bandić ocijenjen je školskom ocjenom 3. Naravno, bolje ga ocjenjuju njegovi birači ili birači HDZ-a koji su mu bili partneri. Da se njih pita, bivši gradonačelnik dobio bi i 4. SDP-ovi pak birači ocjenjuju ga trojkom, a najkritičniji su birači stranke MOŽEMO koji mu daju dvojku.