Mate Granić

Plenkovićev savjetnik prvi javno potvrdio da su hrvatski MIG-ovi gađali srpsku kolonu: ‘Naravno da je bilo kolateralnih žrtava…’

Dražen Ciglenečki

Arhiva NL / J. Mikačić

Arhiva NL / J. Mikačić

Human Rights Watch piše o napadu na kolonu na Petrovačkoj cesti i potvrđuje da je to bio legitimni napad na vojni ciljMate Granić prvi je, zasad i jedini, hrvatski političar koji je potvrdio da su hrvatski zrakoplovi 7. kolovoza 1995. doista na teriroriju BiH napali srpsku izbjegličku kolonu, a zbog čega je u Srbiji pripremljena optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota, koja još nije pravomoćna.


Što je bilo meta?


Dugogodišnji ministar vanjskih poslova i aktualni savjetnik premijera Andreja Plenkovića naglasio je na jednoj nedjeljnoj tribini da meta nisu bili civili nego dijelovi vojske Krajine, koji su uslijed operacije Oluja napustili Hrvatsku.


“U kolonu onih koji su bježali u Srbiju, umiješali su se tenkovi i kamioni koji su iz Hrvatske vozili naoružanje bosanskim Srbima.
Dakle, isti oni koji su u Hrvatskoj počinili zločine su to oružje nosili bosanskim Srbima. Bili su zato legitimna meta.


Naravno da je bilo kolateralnih žrtava, kao i u operaciji Oluja, no kad se gleda povijest zadnjih 50 godina, takvih žrtava je u Oluji bilo manje nego u bilo kojoj operaciji naših saveznika, poput Iraka ili Afganistana.


Prema tome, itekako se pazilo na civile”, izjavio je Granić.


Kako to objašnjava Granić


S obzirom da predsjednik Vlade, kojem je on savjetnik, nije još rekao ništa slično, zamolili smo jučer Granića za pojašnjenje te činjenice.


– Premijer je bio maksimalno precizan, rekao je da Hrvatska principijelno ne prihvaća univerzalnu jurisdikciju Srbije i da ćemo stoga odbaciti ove optužnice, ako one postanu pravomoćne.


To je, s obzirom na njegovu poziciju, apsolutno dovoljno. Predsjednik Vlade nije mogao niti trebao ulaziti u detalje tog događaja prije 27 godina, kazao nam je Granić.


Ni on, ističe, nije upoznat s pojedinostima raketiranja Srba na Petrovačkoj cesti, ali je kao ministar vanjskih poslova tada imao informaciju da se nipošto nije radilo o napadu na izbjeglice.


– Nitko nije zapovjedio da se napadne Srbe koji su otišli iz Hrvatske i to na području BiH. Sve je tu kristalno jasno, vojska koja se povlačila s teškim naoružanjem bila je cilj.


Rat je u BiH još trajao i Hrvatska vojska je, temeljem Splitske deklaracije, djelovala kako snage bosanskih Srba ne bi došle u posjed tog oružja i onda ga koristile protiv naših vojnika.


Haško tužiteljstvo je svašta istraživalo, ali za ovo jednostavno nisu pokazali interes.


Budite sigurno da bi bilo drukčije da su raspolagali dokazima da je Hrvatska vojska u tom slučaju počinila ratni zločin, zaključuje Granić, koji je svojedobno pet dana svjedočio u Haagu.


Izvješće Human Rights Watcha


U prilog njegovim riječima ide izvješće koje je nevladina organizacija Human Rights Watchu kolovozu 1996. sačinila o Oluji.


Na osnovu razgovora sa svjedocima, utvrdili su da su “jedan ili dva hrvatska zrakoplova” raketirali kolonu u blizini Bosanskog Petrovca i pritom pogodili dva kamiona i nekoliko osobnih vozila te ubili najmanje pet i ranili 18 ljudi.


HRW se, međutim, poziva na neimenovanog krajiškog vojnika koji im je rekao da su se oni, s tenkovima, teškim topništvom i velikom količinom municije, pridružili izbjegličkoj koloni.


Namjera im je bila sve to predati Vojsci Republike Srpske.


Zato HRW konstatira da se čini da su srpske izbjeglice stradale kao kolateralne žrtve legitimnog napada na vojni cilj i da nije bilo kršenje međunarodnog humanitarnog prava.


Ipak, HRW zaključuje da je potrebno dodatno istražiti je li Hrvatska vojska poduzela sve mjere opreza kako bi smanjila potencijalnu ugrozu civila.


A za što optužuje Srbija?


U srpskom tužiteljstvu, pak, uopće ne spominju vojsku, tvrde da je napadnuta kolona u kojoj su isključivo bile izbjeglice, koje su putovale automobilima, kamionima i traktorima, te da je to razlog što među devetero ubijenih nema vojnika.


Tjednik Novosti ovih je dana objavio tekst u kojem Spaso Rajić, otac dvoje djece poginule u ovom napadu, govori da “na tom dijelu kolone nije bilo nikakvih vojnih ciljeva”.


Kako bilo, ako sud u Srbiji prihvati optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota, njima će se suditi u odsutnosti, jer ih Hrvatska sigurno neće izručiti, a premijer Plenković naznačio je da opcija nije ni preuzimanja tog kaznenog postupka, za što se zalaže predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.