Izbori u HDZ-u

Plenkovićev kandidat Herman pobijedio u Zagrebu, Burić u Šibeniku. Evo gdje je još došlo do promjena

Zlatko Crnčec

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Za predsjednike HDZ-a PGŽ-a i Grada Rijeke jedini su kandidati bili dosadašnji čelnici Oleg Butković i Josip OstrogovićZAGREB – Aktualni predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman pobijedio je jučer na unutarstranačkim izborima svog protukandidata Pavu Kostopeča i osvojio još jedan četverogodišnji mandat na toj funkciji. Herman je osvojio 3.303 glasa, odnosno 63,39 posto, a Kostopeč 1.908, odnosno 36,61 posto. Ovo je bio gotovo pa jedini značajan dvoboj na ovim unutarstranačkim izborima na kojima članice i članovi HDZ-a biraju svoja stranačka tijela i čelnike na općinskim, gradskim i županijskim razinama.


Naime Herman je imao podršku središnjice stranke, a u njegovom timu bila su čak dva ministra – turizma i sporta Nikolina Brnjac, te rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. Kostopeč je također bio podržao Andreja Plenkovića za predsjednika stranke, ali je ipak želio uvesti znatne promjene u zagrebačkom HDZ-u koje nisu po volji stranačkoj središnjici. Kostopeč je ipak pobijedio u tri od 17 područnih odbora – Podsused Vrapče, Gornji Grad i Peščenica Žitnjak.


Sam Plenković je jučer nakon glasovanja izjavio da se »svatko tko je htio, mogao kandidirati«, te da je »proces bio transparentan i demokratski«.
– Svi koji su htjeli sudjelovati, mogli su. Ne vidim nikakvu primjedbu da je relevantna, da se nešto ne odvija sukladno demokratskim standardima u stranci, kazao je Plenković. Izrazio je nadu da će lokalne organizacije HDZ-a u kojima se biraju predsjednici i potpredsjednici, pridonijeti radu lokalne zajednice, kao i nacionalnoj politici HDZ-a.


Za predsjednike HDZ-a PGŽ-a i Grada Rijeke jedini su kandidati bili dosadašnji čelnici Oleg Butković i Josip Ostrogović. U Opatiji je Marko Ćorić pobijedio svog protukandidata Marina Žepinu s 67 prema 18 glasova i ostao na funkciji koju obnaša još od 2002 godine. Iako je skupio dovoljan broj glasova za kandidaturu, od nje je na kraju ipak odustao Antonio Poščić.


Prema neslužbenim podacima, u utrci za predsjednika HDZ-a Šibensko-kninske županije pobijedio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić ispred dosadašnjeg obnašatelja ove funkcije Nediljka Dujića i to za 300 glasova. Predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije postao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović koji je pobijedio svog suparnika, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Zdravka Tušeka.