Marko Milić

Plenkovićev glasnogovornik o Milanoviću: ‘Potpuno je dezavuirao instituciju predsjednika, s njim više nema razgovora’

P. N.

Marko Milić / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Marko Milić / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Tvrdi da Plenković nema namjeru otići u Bruxelles te da mu je namjera ostati premijerGlasnogovornik Vlade Marko Milić tvrdi da je suradnja HDZ-a i Domovinskog pokreta utemeljena na povjerenju te da su stvorili stabilne temelje za funkcioniranje.


“Brojni akteri s ljevice i ostali koji su doživjeli poraz na izborima nastoje nabacivati teze da Vlada neće izdržati i time izravno negiraju volju birača. Mi smo razgovarali sa svim političkim strankama koji nisu odbijali suradnju s HDZ-om. Kroz raspodjelu resora u Vladi vodili smo računa da se osiguramo skladne odnose u koaliciji i da kroz raspodjelu resora na neki način osiguramo skladne odnose u koaliciji. Bilo je važno i da resori za koje su preuzeli odgovornost partneri iz Domovinskog pokreta budu dugoročno dobri i za njih, da se bave pitanjima koja su važna za budućnost Hrvatske – poljoprivreda, demografija, gospodarstvo”, rekao je Milić u emisiji “1 na 1” Romana Bolkovića na HRT-u.


Bolković je naveo kako se Miliću pripisuje izjava koja naliježe na ideološke postavke DP-a, a o tome je prije govorio i premijer Andrej Plenković.
“Oporba je cijelu kampanju vodila optužujući HDZ da je korumpiran, proklamirali su govor mržnje, uveli neviđen vulgarizam na političku scenu, a sada ista ta ljevica nastoji prikazati našu koaliciju da će biti ideologizirana i unijeti ideološke razdore, što nije slučaj”, dodao je Milić.


Kazao je da su s DP-om razgovarali o ideološkim pitanjima, a u koalicijski sporazum uvedena je odredba koja se tiče praćenja primjene interpretativne izjave u okviru konvencije Vijeća Europe o sprečavanju nasilja nad ženama i borbe protiv nasilja nad ženama i djecom.


O rodnoj ideologiji


“Ona je kada smo je uveli otklonila obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni, obrazovni sustav. Nama nije intencija uvoditi elemente rodne ideologije, to je naš stav otpočetka. Neka druga pitanja tiču se komemoriranja žrtava komunističkog režima. svake godine obilježavamo blajburšku tragediju i križnu put. Moramo voditi računa da je politika Vlade osuda svih totalitarnih režima. Glavna je poruka da su u prvom planu pitanja koja se tiču budućnosti hrvatskog društva”, rekao je.


Komentirao je i podršku manjina Vladi, kazavši da je HDZ-ova vlada uspostavila najviše standarde zaštite nacionalnih manjina te da su manjine sada našle model koji je omogućio formiranje stabilne većine i Vlade, ali i nastavak provođenja svih politika koje se tiču nacionalnih manjina.


“To je izraz njihovog povjerenja za sve što smo učinili tijekom osam godina”, ustvrdio je.


Komentirao je mogućnost konstruktivnog dijaloga s oporbom, podsjetivši da je Plenković pozvao na konsenzus te da će se vidjeti je li došlo vrijeme za drugačiji pristup i jesu li spremni razgovarati o pitanjima koja su svima u interesu.


O predsjedničkim izborima


“Građani će moći ocijeniti mandat Zorana Milanovića, koji će ostati upamćen po tome što je sudjelovao na parlamentarnim izborima, kršeći Ustav i na kraju je na njima doživio težak poraz od Andreja Plenkovića, nakon što je na neki način dezavuirao cijelu funkciju predsjednika Republike, ustavni poredak, demokratske vrijednosti koji su minimum za izbornu utakmicu. Mandat će mu ostati zabilježen po proruskim stavovima, po oklijevanju oko iskazivanja potpore Ukrajini kao žrtve ruske agresije i po tome da je unio govor mržnje te snizio razinu političke kulture i dijaloga u hrvatskom društvu i na političkoj sceni. Građani će donijeti svoj sud, ali je isključena mogućnost da bilo tko iz Vlade razgovara s Milanovićem o bilo kojoj temi.


On je sam krivac takvog pristupa, sam je krivac zašto je SDP tako prošao na parlamentarnim izborima i neka se zamisle birači i ljevice što da bivaju ako slijede slijepo Milanovića kao što su ga slijedili u nekoliko posljednjih političkih utakmica. Prije svega ne mislim na birače ljevice, nego upravo na predstavnike SDP-a. Mi imamo svoj put, nećemo se puno niti zamarati njime i fokusirani smo na svoje bitke”, kazao je glasnogovornik Vlade.


Tvrdi da Plenković nema namjeru otići u Bruxelles te da mu je namjera ostati premijer i raditi na dobrobit Hrvatske.


“Koristimo osnaženi međunarodni položaj Hrvatske za ostvarivanje strateških ciljeva i realizaciju brojnih projekata diljem zemlje za povećanje kvalitete života građana, rekao je.


O lex AP-u


Komentirao je tzv. lex AP i naglasio da nikome nije intencija otežavati i usporavati novinarski rad.


“Otklonjene su mogućnosti da novinari budu meta primjene tog zakona, novinari su zaštićeni i nisu cilj zakona. Cilj je spriječiti zlouporabe koje pojedinci rade, ne samo novinari, kako bi manipulirajući podacima iz nejavne faze postupka plasirali ih u eter, radi nečijih političkih i drugih probitaka. Ja bih bio zadnji koji bi bio u Vladi koja bi progonila novinare. Tu smo da odgovaramo na sva pitanja”, rekao je.


Bolković ga je podsjetio na jednu priliku kada se stekao dojam da je od Vladimira Šeksa tražio da se odmakne Plenkovića na nekoj presici.


“To je primjer kada malo i medijske interpretacije uzmu maha. Gospodina Šeksa iznimno poštujem, on je institucija na našoj političkoj sceni. I danas su njegova razmišljanja itekako korisna i važna. Nikad nijednim potezom ne bih doveo u pitanje njegov rad i njegovo prisustvo bilo gdje. A ovdje se očito radilo o jednoj malo pretjeranoj interpretaciji jednog kolege novinara, koju sam ja kasnije i objasnio i naravno da nije bila intencija nigdje udaljavati gospodina Šeksa”, dodao je.


Odgovorio je i na pitanje kako to da nije išao u Sabor, s obzirom na to da je 6 godina glasnogovornik Vlade, a preko 10 godina radi s Andrejem Plenkovićem.


“Ostat ću ovdje zasad i davati doprinos koliko god maksimalno mogu, i truditi se raditi za dobrobit Vlade, stranke i biti maksimalno biti dostupan novinarima”, poručio je, piše HRT.