PREMIJER O AFERI

Plenković: Žao mi je što sam imenovao Josipu Rimac, ali odgovornost je osobna, oni koji trebaju će odgovarati

P. N.

"Vrlo brzo smo povukli odlučne poteze. Razrješili smo nju i još nekoliko ljudi. Nama je u interesu borba protiv korupcije", rekao je Plenković te dodao kako mu je žao što ove mjere nisu dulje potrajale pa da vidimo gdje to ide i tko je na vrhu te piramideU velikom intervjuu ua Novu TV u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković objasnio je zašto on nudi sigurnost te zašto bi i dalje trebao voditi Vladu, kao i na aferu u koju je uključena Josipa Rimac.


Premijer kaže da HDZ-ov program u srži ima građane i njihove interese.


HDZ najavljuje porezna rasterećenja i rast plaća i mirovina, znači li to da ćemo se zaduživati, odakle ćemo namaknuti novac, pitao je Bago, a umjesto odgovora na pitanje Plenković je iznio što je Vlada radila u koronakrizi.
Istaknuo je kako su mjere koje je Hrvatska poduzela u koronakrizi obranila zdravlje i radna mjesta.


Na pitanje zašto Austrija ne dopušta svojim građanima ulazak u Hrvatsku ako ima tako dobre odnose s Kurzom, odgovorio je:


Svaka je zemlja prvo išla prema zemljama u neposrednom susjedstvu. Mi smo bili uspješni u suzbijanju širenja. Austrija s ponedjeljkom otvara granice. Mađarska će to učiniti u petak.


Osvrnuo se na problem s Mađarskom u vezi izjava oko teritorija. Kaže da ne želimo probleme te istaknuo kako se radi o nesporazumu, grade se dobrosusjedski odnosi.


“Idemo dalje s procesom kupovine Ina-e. Sutra ćemo znati je li isplativo, sutra je sastanak”, rekao je premijer. Posao evaluacije jedne takve kompanije je veoma kompleksan, dodaje.


“Za sektore koji i dalje budu u situaciji da se posao nije pokrenuo za njih ćemo osigurati sredstva”, kaže Plenković.


O Josipi Rimac


Koliku političku štetu vam je nanio slučaj s Josipom Rimac?


“Vrlo brzo smo povukli odlučne poteze. Razrješili smo nju i još nekoliko ljudi. Nama je u interesu borba protiv korupcije”, rekao je Plenković te dodao kako mu je žao što ove mjere nisu dulje potrajale pa da vidimo gdje to ide i tko je na vrhu te piramide.


Šokantna je ta hobotnica po ministarstvima. To su tri ministarstva...


“Bilo mi je najteže shvatiti da se tako nešto odvija dok se mi borimo za radna mjesta, dok se borimo sa suzbijanjem zaraze koronavirusom, dok osiguravamo sredstva od 22 milijarde za iduću godinu, da netko radi ovakve stvari. To se dogodilo. Odgovornost je osobna. Oni koji trebaju odgovarat će odgovarati. Očekujem da se unutar DORH-a, policije i suda utvrdi tko su ti iz službi koji probijaju ovakve mjere. To je bitno radi povjerenja u sustav i radi povjerenja u njihova posao.


Jeste li zažalili što ste je imenovali za državnu tajnicu?


“Pa u ovom trenutku sigurno da da, ali to tada nitko nije mogao znati da bi se ovako nešto moglo dogoditi”, odgovorio je premijer.


“U ovom trenutku nema razloga za njegovo razrješenje. Dobili smo njegovo očitovanje. Kaže da nije on na snimci”, komentirao je premijer susret šefa uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića i Josipe Rimac.


Sanacija potresa


Premijer brani odluku o održavanju parlamentarnih izbora u srpnju i kaže da su odlučili imati izbore u razdoblju kad je situacija s koronavirusom mirnija.


“Što se tiče Zagrepčana, ja sam Zagrepčanin, sutra ćemo podnijeti zahtjev EU za sufinanciranje obnove Zagreba”, kaže premijer koji se ne boji reakcije građana metropole zbog kaosa oko brige za ljude i materijalnu štetu nakon razornog potresa.


“Škoro se pokazao kao sjajni saveznik SDP-a”, rekao je.


“Što se tiče stavova prema II. sv. ratu i fašizmu, vlada ne može biti jasnija”, kaže.