BORBA PROTIV EPIDEMIJE

Plenković: “Ključ je sljedećih šest mjeseci, a mjere će trajati dokad treba”

P. N.

Andrej Plenković / Foto Igor Soban/PIXSELL

Andrej Plenković / Foto Igor Soban/PIXSELL

"Svi balansiraju, nema zemlje koja ne balansira. Pokušavamo održati financije radna mjesta, ali i zdravlje. Žalimo za svakim izgubljenim životom. Svaki život koji je izgubljen je velik gubitak za Hrvatsku", rekao je hrvatski premijerPredsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sudjelovanja na poslovnoj konferenciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.


Premijer Plenković odgovarao je na novinarska pitanja, javlja N1. Na pitanja o mjerama pomoći poslodavcima koje su produžene još iduća dva mjeseca te koliko će to koštati državu, odgovario je:


Razorni drugi val


“Mi smo po našim procjenama na razini otprilike 500 milijuna kuna. Jučer je Vlada imala zaključak podrške mjerama HZZ-a. Naša poruka je jasna – dok bude trajala ova kriza, dok se dovoljno ne promijene okolnosti u smislu da nemamo ovako razorne udare vala, da ćemo učiniti sve intervencijama da pomognemo privatnom sektoru.”
“U mjerama su angažirani svi i radimo sve što možemo. Najviše sredstava smo osigurali iz EU fondova. Jedna smo od prvih zemalja koja je saborski potvrdila taj dio sredstava koji dolazi iz EU fondova”, kazao je.


Komentirao je i izjavu Peđe Grbina, koji je Plenkovića prozvao za odgovornost.


“Oporba cijelo vrijeme kritizira nakon što je bila potučena do nogu. Vlada je napravila sve što je mogla, nabavu materijala, osigurali smo turističku sezonu, imali smo izbore, pronašli sredstva da zadržimo radna mjesta i imamo sve pretpostavke da restriktivne mjere koje smo i danas donijeli pridonesu smanjenju broja zaraženih i da se prije proljeća počinjemo oporavljati.


Ucjenjivači su ostali izvan Sabora… Mi smo rekli da će situacija na jesen i zimu biti gora. I oporba ako nema drugog argumenta, ja to razumijem, ali treba pošteno reći je li Vlada sve napravila… Još nitko nije ne dobio zdravstvenu skrb u RH”, kazao je.


“Podsjećam, pet oporbenih inicijativa smo imali na dnevnom redu. I sve su bile u 3 popodne. A oni svjesno, plaću da im je valjda većina tavila kasno navečer. To izgleda smiješno. Trošite vrijeme na nebitne teme. Satima. A onda plačete”, bio je oštar prema oporbi.


Svi balansiraju


“Čuli ste što je cilj mjera, a to je smanjiti fizičke kontakte. Mjere imaju za cilj da umire kretanje populacije. Kad se to dogodi bit će manje zaraze”, napomenuo je.


“Borba protiv covida ima dva pristupa, jedan je lockdown ili ćemo balansirati. Svi balansiraju, pokušavamo održati radna mjesta, ali i zdravlje. Žalimo za svakim životom. Drugi val koji je pogodio Europu je vrlo razoran”, rekao je premijer.


Dodaje da će učenici i studneti biti van sustava i da je to umirenje. Kontakt će se smanjiti i ako određen broj radnika ode na kolektivne godišnje. “Sa svim tim elementima, mislim da ćemo postići efekt smanjenja zaraze”, dodao je.


Osvrnuo se na Njemačku koja sa strožim mjerama bilježi više zaraženih i preminulih. “Budite malo fer, u smislu sljedećem. Borba protiv covida ima dva pristupa, jedan je zatovriti sve i biti u lockdownu godinu dana ili ćemo balansirati. A svi balansiraju, nema zemlje koja ne balansira. Pokušavamo održati financije radna mjesta, ali i zdravlje. Žalimo za svakim izgubljenim životom. Svaki život koji je izgubljen je velik gubitak za Hrvatsku. Mjere smo poduzeli prema strategiji koja je bila proporcionalna situaciji epidemije. Drugi val koji je pogodio Europu, a osobito srednju, je vrlo razoran u mnogim zemljama”, rekao je premijer.


Plaće i mirovine neupitne


“Što se tiče plaća i mirovina neće doći u pitanje. Plaće će biti tu, mirovine će biti tu. Napravit ćemo sve što odgovorna vlast i vlada trebaju. Ključ je sljedećih šest mjeseci. Izgledno je da na proljeće epidemija neće biti ovako snažna. Cjepivo će dolaziti, pokazat ćemo otpornost ovoj zarazi. Mjere će trajati dokad treba. Iskoristit ćemo ovu priliku za nekakav reset”, kazao je premijer odgovarajući na novinarsko pitanje o padu BDP-a.


Ako bude mogao ići će na polnoćku i misu. Komentirao je odluku za mise. “To su sve spinovi. Hrvatska nastoji voditi računa. Ja mislim da je to dobra odluka. Velika većina vjernika je razumna. To su razumne i racionalne odluke. Govorimo o okviru koji nije usporediv. Nije isto biti na misi sat vremena i biti satima u kafiću, i pritom piti alkohol”, zaključno je rekao Plenković.