Premijer

Plenković: Zakon o zaštiti dužnika donijet ćemo ove godine

Portal Novi list, Hina

Naša politika je empatična, zbog toga se donose odluke da izdvajamo jako puno sredstava za ljude koji koji imaju tešku bolest, poručuje Andrej PlenkovićPredsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je u ponedjeljak informaciju o curenju podataka iz Agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix, istaknuvši da će se ove godine donijeti zakon za zaštitu dužnika, čime će se u hrvatski zakonodavni sustav transponirati europska direktiva.


“Prema planu zakonodavnih aktivnosti, Ministarstvo financija je predvidjelo donošenje zakonskog propisa u trećem kvartalu.


Ono će, sukladno postojećoj europskoj direktivi, predložiti zakonski okvir za bolju zaštitu dužnika”, rekao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.
Odgovorio je time na pitanje novinara zašto su agencije za naplatu potraživanja u Hrvatskoj u svojevrsnoj “sivoj zoni”, a osvrnuo se i na nedavno otkriće da je agenciji EOS Matrix procurilo 181 tisuća osobnih podataka dužnika.


Kako i zašto ti podaci cure?


“Mislim da nadležna tijela moraju utvrditi kako i zašto ti podaci cure (…). Imate Agenciju za zaštitu osobnih podataka, neka oni o tome nešto kažu, a imate i drugih tijela, neka se oni o tome očituju”, istaknuo je Plenković.


Premijer se osvrnuo i na Zakon o osobnim asistentima koji se ovaj tjedan nalazi u saborskoj proceduri, istaknuvši da se njime širi broj korisnika. Sadašnjim zakonom obuhvaćeno je 4 tisuće korisnike, dok se prema predloženom zakonu, njihov broj penje na 14 tisuća, napomenuo je.


Također dodao je kako se razina financijske podrške od sadašnjih 20 milijuna penje na 156 milijuna eura.


“Čuli smo reakcije niza udruga koje se bave tematikom. Velika većina tih udruga je zadovoljna (…). Ako ima još nekih pitanja, tu smo da čujemo neke dodatne ideje kroz redovitu proceduru”, dodao je.


“Naša politika je empatična”


Dodao je:  “Naša politika je empatična, zbog toga se donose odluke da izdvajamo jako puno sredstava za ljude koji koji imaju tešku bolest za koju lijekovi dotad nisu bili uvršteni na listu HZZO-a.


Cijela naša politika je suprotna od onog što oporba govori.”


Ističe da provode politiku koja je cjelovita i konzistentna.


Najavio je da će sutra otputovati u Sloveniju, gdje će s premijerom Robertom Golobom razgovarati o odnosima dvije zemlje.


Što se tiče sastanka Predsjedništva HDZ-a Plenković je rekao, prenosi N1, da su se osvrnuli na ankete o rejtingu: “Ohrabrujući su signali, imamo visok stupanj povjerenja naših građana.”


O uredbi o obnovljivim izvorima energije


Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u najskorije vrijeme predložit će Vladi usvajanje uredbe vezane uz obnovljive izvore energije (OIE), najavio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.


Na upit novinara zašto ta uredba i podzakonski akti nisu već doneseni, s obzirom da je novi Zakon o tržištu električne energije donesen prije više od 400 dana, Plenković je kazao da Ministarstvo očito rade na tome.


“Spremaju tu uredbu, koja će biti donesena u najkraćem roku. Mora ići u javno savjetovanje i nakon toga ide na Vladu”, odgovorio je premijer.


Udruženja obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore (OIE HGK) na konferenciji za novinare ranije u ponedjeljak upozorilo je da je novi Zakon o tržištu električne energije usporio razvoj sektora obnovljivih izvora energije i onemogućio razvoj postojećih projekata u visokoj fazi pripreme.


Navevši sve prepreke u administrativnim postupcima pripreme i razvoja projekata OIE, kao ključni razlog dodatnog usporavanja razvoja tog sektora istaknuli su nedonošenje većeg broja podzakonskih akata, a posebno uredbe kojom treba definirati način dodjele energetskog odobrenja (EO), kao prvog i najvažnijeg dokumenta za pokretanje razvoja projekta OIE.


Po njima, nedostaju i pravila o priključivanju na prijenosnu mrežu, pravila o priključenju na distribucijsku mrežu, mrežna pravila te naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu.


To su podzakonski akti čije donošenje kasni od 155 do 430 dana, istaknuli su iz Udruženja, napomenuvši da bez tih akata nije moguće razvijati projekte proizvodnje električne energije.