Premijer u Muenchenu

Plenković vjeruje da će vladine i europske politike okrenuti demografske trendove

Hina

Reuters

Reuters

"Negativni prirodni priraštaj ima pola zemalja EU-a, a kada se to u zemljama srednje i istočne Europe pomiješa s mogućnošću slobode kretanja onda se to osjeti", izjavio je premijer novinarimaMUENCHEN Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju je pri susretu s Hrvatima u Muenchenu izrazio uvjerenje da će kombinacija europskih i vladinih politika promijeniti demografske trendove i smanjiti iseljavanje iz Hrvatske.


Hrvatska od ulaska u EU 2013. bilježi pojačano iseljavanje stanovništva, uključujući u Njemačku.


Plenković je s iseljenim Hrvatima bio na misi u Muenchenu gdje je u subotu i nedjelju sudjelovao na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti.
“Negativni prirodni priraštaj ima pola zemalja EU-a, a kada se to u zemljama srednje i istočne Europe pomiješa s mogućnošću slobode kretanja onda se to osjeti”, izjavio je premijer novinarima.


Dodao je da kohezijska politika EU-a mora državama poput Hrvatske omogućiti da ulove korak s razvijenijim članicama.


“Nacionalna demografska politika, stambena politika, politika poreznog rasterećenja, otvaranja prema mladima… mi ćemo s njima nastaviti i vjerujemo da će to sve skupa promijeniti trendove”, istaknuo je.


Obećao je da će se njegova vlada nastaviti boriti protiv korupcije, koju Hrvati ističu kao jedan od razloga za iseljavanje u inozemstvo.


“Dosta toga se napravilo, ali uvijek postoje određeni slučajevi koji daju opću percepciju koja nekada kod hrvatskih građana često i s pravom ostavlja dojam da ta borba protiv korupcije mora biti snažnija”, smatra Plenković


“To će biti naša važna zadaća i u idućem mandatu”, dodao je premijer i predsjednik HDZ-a kojega ove godine čekaju stranački i parlamentarni izbori.