Premijer o komemoraciji

Plenković: Uz dijalog do jedinstvene komemoracije u Jasenovcu

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆPremijer Andrej Plenković osvrnuo se u ponedjeljak na sjednici Vlade na komemoraciju za žrtve ustaškog logora Jasenovac te istaknuo želju da se uz dijalog s udrugama predstavnicima naroda žrtava Jasenovca ostvari jedinstvena komemoracija.


»Izrazili smo pijetet prema žrtvama tog ustaškog logora, osudili režim u kojem su takvi logori postojali, a također naglasili da njegujemo kulturu sjećanja, osobito emancipiramo teme koje su vezane za Drugi svjetski rat i kvalitetno obrazujemo naše mlade«, izjavio je Plenković.


Smatra kako je postignut »dobar konsenzus« s novim kurikulumom iz povijesti te da će uz dosadašnje poteze i kroz dijalog s predstavnicima udruga Židova, Srba, Roma i antifašističkih udruga ostvariti da komemoracija u Jasenovcu bude jedinstvena.
Osvrnuo se i na prošlotjedni sastanak s predstavnicima udruga, ustanova i organizacija koje brinu o žrtvama nasilja.


»One će pomoći u svim naporima koje Vlada radi na međuresornoj razini kako bi spriječili i kažnjavali obiteljsko nasilje te ojačali mehanizme i institucije koje u procesu sudjeluju da se pomogne žrtvama«, istaknuo je Plenković.