Sukob

Iz HDZ-a namjeravali pristati na Miljenića kao šefa Vrhovnog suda? Dva “brda” i dalje bez dogovora o izboru

Dražen Ciglenečki, Tihana Tomičić

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Na pitanje smatra li da bi protuzakonito bilo izabrati za predsjednika Vrhovnog suda nekoga tko se nije prijavio na javni poziv, Plenković je kazao: »To je jasno i nekome tko nije pravnik«ZAGREB – Predsjednik Zoran Milanović namjerava predložiti Saboru svog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, neovisno o tome hoće li uspjeti osigurati potrebnu zastupničku većinu koja bi ga izabrala.


Budući da to sigurno, kako je najavio i sam Milanović, neće biti nitko od troje prijavljenih na javni poziv što ga je raspisalo Državno sudbeno vijeće, trenutačno se čini da će se prvi put dogoditi da Sabor odbije prijedlog predsjednika Republike. Naime, jučer je premijer Andrej Plenković potvrdio da HDZ neće za predsjednika Vrhovnog suda podržati osobu koja nije sudjelovala u javnom pozivu. O tome je već u petak govorio potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić, a Plenković je ponovio argumentaciju da zakon propisuje da predsjednik Vrhovnog suda mora proći cijelu proceduru izbora, koja obuhvaća i javni poziv DSV-a. Kako je to stav i dijela oporbenih parlamentarnih stranaka, primjerice Mosta, Milanoviću je nemoguće okupiti većinu koja bi izglasala njegovog kandidata. Ali, to nije razlog, ističu u Uredu predsjednika, da on odustane od svoje ustavne obveze da Saboru predloži predsjednika Vrhovnog suda.


Plenković je jučer tvrdio da je iznenađen Milanovićevim pristupom izboru šefa najviše sudske institucije u državi.
– Meni je malo čudno da se tu temu otvorilo na taj način. Sve je išlo svojim tijekom, Državno sudbeno vijeće raspisalo je natječaj, nekoliko se kandidata javilo, a shvatio sam da predsjednik Republike nije s njima zadovoljan. On bi htio predložiti nekog drugog, ali mi o tome još nismo razgovarali. Logičnim se čini da se poštuju zakoni koje smo donijeli. Ne vidim što to nekoga tko želi biti predsjednik Vrhovnog suda sprečava da se javi na natječaj, što je problem. Ne vidim uopće smisao neke drame na ovaj proceduralan način, osim ako to nema neke druge, šire konotacije, koje pokušavam shvatiti, izjavio je predsjednik Vlade.


Šire konotacije


Nedvosmislen je bio odgovarajući novinarima na pitanje smatra li da bi protuzakonito bilo izabrati za predsjednika Vrhovnog suda nekoga tko se nije prijavio na javni poziv.


– To je jasno i nekome tko nije pravnik, rekao je Plenković.


Novinare je zanimalo kakve bi to bile šire konotacije Milanovićevog inzistiranja da ni Đuro Sessa ni Lidija Horvat ni Šime Savić ne mogu biti njegovi kandidati za predsjednika Vrhovnog suda.


– Ne znam je li to nekakvo igranje s Ustavom, ustavnošću radom Stožera, pa sada ustavnošću izbora vrhovnog suca, jesmo li u nekoj široj utakmici, moram to ispitati. Nije mi jasno. Nisam se dosad time bavio, to je otvoreno sada jer vidim da on nikoga od ovo troje neće predložiti. Ali, ima vremena, kazao je premijer Plenković.


Doista nema potrebe žuriti, Sessi mandat traje do 14. srpnja i sasvim je dovoljno vremena za izbor novog predsjednika Vrhovnog suda.
No, nema pretpostavki za dogovor Milanovića i Plenkovića. Vjerojatno zato predsjednik Republike neće još pozvati na konzultacije predsjednika HDZ-a Plenkovića i predsjednika SDP-a Peđu Grbina.


– Trebamo naći dobra rješenja, korisna za Hrvatsku i Vrhovni sud. Nisu to neke licitacije koje zahtijevaju neko kapriciranje, istaknuo je predsjednik Vlade.


Proceduralne radnje


Međutim, s obzirom da postoji spor proceduralne naravi, nema smisla razgovarati o konkretnom imenu predsjednika Vrhovnog suda. Plenković je jučer jasno poručio Milanoviću da se odredbe Zakona o sudovima moraju provesti, dakle već je unaprijed odbio njegovog kandidata, koji god bio izvan kruga troje prijavljenih na javni poziv. To onda predsjednika Republike stavlja u bitno drukčiju situaciju od one u kojoj je bio kada je prošlog četvrtka, u intervjuu za Novu TV, izjavio da će, svjestan da ne može bez HDZ-a, Plenkoviću predložiti nekog kompromisnog kandidata. Kako premijer ne pristaje na kompromis koji bi značio zaobilaženje sve troje prijavljenih kandidata, Milanović si u tom slučaju može priuštiti i da predloži nekog tko uopće nije po volji HDZ-u, ali bi potencijalno dobio veliku podršku javnosti. U tim bi okolnostima Plenkoviću svakako teže bilo, isključivo zbog različitog tumačenja propisa, stopirati nekog uglednog pravnika s idejama o popravljanju hrvatskog pravosuđa. Naravno, upitno je može li Milanović sada takvu osobu nagovoriti da bude kandidat, unatoč malim šansama da je Sabor potvrdi za predsjednika Vrhovnog suda. Kako god, predsjednik Republike planira ime svog odabranika ili odabranice priopćiti Plenkoviću i Grbinu kada se s njima sastane, prije toga neće javno govoriti o ovoj temi jer na dnevnom redu tek su proceduralne radnje koje prethode izboru predsjednika Vrhovnog suda.


Iz HDZ-a slali signale da bi mogli pristati na Miljenića


U Vladi i vodstvu HDZ-a su, znajući da Zoran Milanović neće prihvatiti Đuru Sessu, i sami razmišljali o tome tko bi ga naslijedio. Čak su u tom kontekstu slali na Pantovčak signale da bi oni mogli pristati na Orsata Miljenića, predstojnika Ureda predsjednika. No, tu se opciju u Uredu predsjednika nije razmatralo.