NAJAVA PROMJENA U PGŽ-U

Plenković: “U županijama s najviše zaraženih idu dodatne mjere, ali neće biti nikakvih propusnica prije Uskrsa”

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"Sutra moramo poslati poruke županijskim stožerima. Ako je deset puta veći broj zaraženih u jednoj županiji u odnosu na drugu, onda tamo treba poduzimati mjere koje su primjerene da se ta dinamika zaraze smanji i da se ta žarišta lokaliziraju. Nije nitko govorio o propusnicama za Uskrs, nema nikakvih propusnica, to nije opcija", rekao je premijer.Premijer Andrej Plenković drži konferenciju za medije o distribuciji cjepiva, borbi protiv covida-19 i drugim temema.


Govoreći o epidemiološkim mjerama koje se mogu učekivati uoči Uskrsa rekao je:


“Strategija naše borbe protiv covida je da nema potpunog zatvaranja, Hrvatska nikad nije imala kompletno zatvaranje niti policijski sat. Nastojali smo održati život, školu, gospodarstvo, kina, kazališta, sve da život bud ešto bliže onome na što smo naučili do veljače prošle godine. Nažalost, epidemija imas svoju dinamiku i nove sojeve. Prije oko četiri tjedna smo bili u jako dobroj situaciji. Povećani broj zaraženih i hospitaliziranih upućuju na oprez.
“Sutra moramo poslati poruke županijskim stožerima. Ako je deset puta veći broj zaraženih u jednoj županiji u odnosu na drugu, onda tamo treba poduzimati mjere koje su primjerene da se ta dinamika zaraze smanji i da se ta žarišta lokaliziraju. Nije nitko govorio o propusnicama za Uskrs, nema nikakvih propusnica, to nije opcija”, rekao je premijer.


Na dodatno pitanje o tome što znači konkretno uvođenje novih mjera u jadranskim županijama Davor Božinović je rekao:


Odluka na lokalnim stožerima


“Želimo dati poticaj županijskim stožerima, velike su razlike među županijama, pa nije vrijeme za horizontalne mjere, jer imamo na sjeveru i onih županija u povoljnoj epidemiološkoj situaciji.


Lokalni stožeri najbolje poznaju stanje na terenu, ako je neka karnevalska manifestacija negdje u Primorju ne teba nitko u Slavoniji zatcvarati neke djelatnosti.


To je priprema i poticaj za ono što će biti sastavnica EU politike za turističku sezonu, a to je regionalni pristup. Borili smo se prošle sezone da se Hrvatsku ne gleda kao cjelinu, pogotovo zato što su neki, primjerice na sjevernom Jadranu, ostajali bez gostiju iako su imali dobru epidemiološku situaciju.


Vidjet ćemo od lokalnih stožera koje mjere treba poduzeti kako bismo ostvarili naš moto da “budemo sigurni u Hrvatskoj”.


To uključuje i pojačane kontrole mjera koje propisuje Stožer da svi skupa shvatimo da moramo uložiti maksimum kad je u pitanju samodiciplina i odgovornost.


Ovo vjerojatno ima veze s novim varijantama virusa, koje se brže širi što svjedoči i situacija u regiji, kao i porast u Hrvatskoj, ali o tome više sutra, rekao je Božinović.


Što se tiče cijepljenja AstraZenecom, Plenković je rekao da se čeka odluka EMA-e.


Također je dodao da je Hrvatska dosad naručila više Pfizera od AstraZenece, ali da se ne zna kakva će biti distribucija.


“Nastojimo dobiti pouzdane informacije kako bismo mogli procijepiti 70 posto populacije što prije.


Ako se slučajno dogodi negativni scenarij, onda smo već u procesu da naručimo još više Pfizera ne bi li to kompenzirali. Mislim da nema nikakve dileme da su ugovori mogli biti bolje napisani u pogledu dinamike isporuke cjepiva u odnosu na ono što je dogovoreno.


Što se mene tiče, ja ću se cijepiti AstraZenecom, nikakav problem ja s tim nemam. Čekamo mišljenje struke, to ne smije biti stvar političkog voluntarizma ili ekperimentiranja sa zdravljem građana”, dodao je.


Izbor predsjednika Vrhovnog suda


Osvrnuo se i na izbor predsjednika Vrhovnog suda.


“Ista retorika je bila 2017. godine tadašnje, a i sadašnje oporbe, govorimo o SDP-u. Moram priznati da mi se nije svidio taj sustav, mislim da je loš zato što u odnosu na tadašnju proceduru, izmjenom Zakona o sudovima smo željeli učiniti cijeli proces transparentnijim i informativnijim za sve aktere. Niti u zadnjoj primisli bilo koga nije bilo nekakvo ograničavanje tada predsjednice ili sada predsjednika. Ta teza ne stoji. Radimo zakon radi poboljšanja procedure.


Ići u tu proceduru na način koji nije u skladu s Ustavom, sa zakonom koji pobliže regulira ono što je propisano Ustavom za nas nije prihvatljivo. Ne vidimo nikakav proceduralni ni pravni razlog za ovu situaciju koju imamo. Postoji snažna volja Vlade za reformom pravosuđa, da bude bolje, učinkovitije, nepristranije, da građani dolaze prije do ostvarivanja svojih prava. Želja za reformom pravosuđa je tu. Poistovjećivati reformu pravosuđa s izborom čelne osobe Vrhovnog suda je vrsta pojednostavljivanja koju na temu pravosuđa još nisam čuo.


Niti ova vlada niti parlamentarna većina ima osobu A, B ili C koju želi na tom mjestu. Ono što želi je poštivanje zakonite procedure”, poručio je Plenković i dodao da nema sukoba, prijepora nego samo “zdravorazumski i zakonski utemeljen stav i procedura – Ustav, zakon i javni poziv”.


Rusko cjepivo je poželjno


Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o cijepljenju.


“Osnovne epidemiološke mjere i cijepljenje elementarne su stvari kojima možemo polučiti rezultate. Nije dobro ishitreno i panično ponašanje pojedinih zdravstvenih vlasti koje su vez jasnog znanstvenog utemelojenja prekinuli cijepljenje. Naš stav je od početka bio na osnovi znanstvenog utemljenja sagledati situaicje. Postotak komplikacija koje su u najvećem dijelu blaže prirode podjednak je sa svim cjepivima. U ovom trenutku u Hrvatskoj nismo imali niti naznaku da bi bilo drugačije”, kazao je Beroš.


“Jako je važno kako ćemo medijski komunicirati o tome”, dodao je Plenković i osvrnuo se na rusko cjepivo Sputnjik.


“Što se tiče ostalih proizvođača cjepiva, naš stav je tu vrlo jasan. Rekao sam da smo zainteresirani za rusko cjepivo jer imamo nedostatak cjepiva. Vidimo da se ljudi cijepe Sputnjikom u drugim zemljama. Da bi smo dobili odobrenje, moramo biti sigurni u njegov sadržaj, moramo uključiti HALMED u to – upoznati se s dokumentacijom kompanije koja proizvodi to cjepivo. Jednom kad dobijemo sva ta odobrenja, onda možemo razmišljati o dostupnosti tih cjepiva u Hrvatskoj.”


Beroš je rekao da je “uspostavljen kontakt s proizvođačima čak dva kineska cjepiva”.


“Dostavljene su nam određene preliminarne informacije. Sigurnost i kvaliteta su nam osnovni parametri. Razgovaramo o tome, tek je u početnoj fazi, ali analiziramo i intencija je nastaviti komunicirati. Vrijeme radi za nas jer se iz dana u dan sve više građana cijepi”, zaključio je Beroš.


“Situacija s AstraZenecom je više nego jasan dokaz koliko treba biti oprezan sa stavljanjem cjepiva u promet”, dodao je Plenković.