Obljetnica proboja

Plenković u Jasenovcu: “NDH je jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti. Takvi zločini nikada se ne smiju ponoviti”

Portal Novi list

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Svatko tko zna nešto o povijesti i Jasenovcu razumije što simboli NDH znače za pripadnike tih zajednica koje su stradalePremijer Andrej Plenković s članovima Vlade položio je vijenac u Jasenovcu na obljetnicu proboja logoraša.


– Došli smo obilježiti proboj iz Jasenovca i odati počast svim žrtvama režima NDH i strašnih zločina koji su počnjeni protiv Židova, Srba, Roma, Hrvata antifašista i demokrata.


To je jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti i mladi moraju to znati, sve generacije moraju raditi da se nikad ne zaborave ovi zločini te da postoji jasna i zajednička osuda tih zločina.
Dolazimo s pijatetom i sa sviješću da se ovakvi zločini nikada ne ponove – rekao je Plenković.


Na pitanje o izmjeni zakona kojima bi se zabranilo isticanje ustaških simbola rekao je:


– Treba ujednačiti sudsku praksu, svatko tko zna nešto o povijesti i Jasenovcu razumije što ti simboli znače za pripadnike tih zajednica koje su stradale.


Bitno je da su naši stavovi jasni i čvrsti u osudi tih zločina – rekao je Plenković.


Foto galerija: Jasenovac: 76. obljetnica proboja Foto: Davor Kovačević


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je rekao odgovarajući na pitanje treba li zabraniti ZDS pozdrav:


“Sve ono što podsjeća i što je bilo dio ustaškog pokreta treba biti zakonski sankcionirano”, rekao je Jandroković. Moramo raditi razliku između ustaškog simbola i simbolike HOS-a iz Domovinskog rata. Stav radne skupine je naglasio tu simboliku i oštro osudio naglašavanje ustaškog režima, ali i dozvolio da se onima koji su stradali pod znakovljem HOS-a to dozvoli i da se to zakonski uredi. Razmišljao sam kako biti dosljedan u tome. Pod crvenom zvijezdom isto tako počinjeni su grozni zločini, i Bleiburg, i Goli otok, i Vukovar i Škabrnja.


Treba razlikovati što je ustaško znakovlje, što su simboli Domovinskog rata. Oni koji se time budu bavili trebaju biti povijesno objektivni, procjenjivati objektivno povijesne okolnosti. Hrvatska povijest je bremenita, ali mislim da smo kao društvo dovoljno zreli da u argumentiranoj raspravi pronađemo rješenja koja će zaštititi svaku žrtvu i istovremeno osuditi svaki totalitarni poredak”, rekao je Jandroković.