Tiskovna konferencija

Plenković: ‘U Hrvatskoj danas ima više zaposlenih nego prije koronakrize’

Hina

Andrej Plenković / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Andrej Plenković / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

"Dakle, danas imamo više zaposlenih nego prije krize u veljači, to je izrazito važan podatak", ističe Plenković, dodajući kako se nisu obistinile crne slutnje o 400 tisuća nezaposlenihZAGREB Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak da je trenutno broj zaposlenih u Hrvatskoj za više od dvije tisuće veći no na kraju veljače, prije početka krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.


Kako je naveo na konferenciji za medije u Banskim dvorima, o učinkovitosti mjere potpore za očuvanje radnih mjesta govore podaci o broju osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), to jest o broju zaposlenih, pa je tako nakon stagnacije u travnju došlo do rasta broja osiguranika u svibnju i lipnju.


Pritom, ako se usporedi broj osiguranika s kraja veljače, prije restriktivnih mjera u gospodarstvu i rasplamsavanja pandemije Covid-19, i danas, praktički četiri mjeseca od tada, on je danas veći za 2.234 osiguranika, a trenutno je tako ukupno jedan milijun 544 tisuće i 562 zaposlenih.
“Dakle, danas imamo više zaposlenih nego prije krize u veljači, to je izrazito važan podatak”, ističe Plenković, dodajući kako se nisu obistinile crne slutnje o 400 tisuća nezaposlenih.


Navodi i da, kada se zbroje sve do sada isplaćene potpore za očuvanje radnih mjesta, dolazi se do iznosa od gotovo 5,6 milijardi kuna, a kada se pribroje uplaćeni doprinosi, ukupan iznos doseže osam milijardi kuna.


Kako je podsjetio, potpora za ožujak je iznosila 3.250 kuna, a za travanj i svibanj 4.000 kuna neto, a primjerice u travnju ju je koristilo oko 100 tisuća poslodavaca za 570 tisuća radnika, uz isplaćenih 2,25 milijardi kuna.


Potpore za lipanj usredotočene su na sektore kojima je poslovanje iz objektivnih razloga zaustavljeno ili imaju pad prihoda od najmanje 50 posto, što se odnosi primjerice na turizam i ugostiteljstvo, dio sektora poljoprivrede, prijevoz putnika, kao i djelatnosti vezane uz rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje.


Mjera za lipanj, prema procjenama Vlade, trebala bi obuhvatiti više od 15 tisuća poslodavaca i više od 70 tisuća radnika, a trebalo bi biti isplaćeno oko 280 milijuna kuna, izvijestio je Plenković.


Kada je pak riječ o broju nezaposlenih, on je veći no na početku krize u ožujku, no ima tendenciju smanjivanja. Tako je 16.ožujka u Hrvatskoj bilo gotovo 135 tisuća nezaposlenih, dok ih je danas 150,6 tisuća, trend smanjenja postoji, no Plenković kaže i da je primjetan izostanak uobičajenog sezonskog zapošljavanja u turizmu.