Klasa optimist

Plenković u Delnicama: Zasad nema potrebe za rebalansom proračuna zbog troškova oko koronavirusa

Hina

snimio Davor Kovacevic

snimio Davor Kovacevic

"I dalje predlažem Penavi da u interesu dobrobiti Vukovara i Vukovaraca provjeri jasne podatke i prisjeti se svih tih poteza Vlade prema Vukovaru. Naša predanost potpori Vukovaru i Vukovarcima bit će maksimalna kao što je bila i dosad", istaknuo je.DELNICE – Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je danas u Delnicama kako zasad nema potrebe za rebalansom državnog proračuna zbog pojačanih troškova oko koronavirusa.


Plenković je rekao da se situacija oko koronavirusa prati na razini konkretnih mjera za sigurnost građana u javnom zdravstvu te na razini razvoja situacije i mogućeg utjecaja na gospodarstvo, financije i turizam.


“Kada dođe vrijeme, znat ćemo koje mjere poduzimati. Sve procese vodimo odgovorno i staloženo”, rekao je.
Plenković je danas sudjelovao u videokonferenciji s izraelskim premijerom Netanyahuom, talijanskim Conteom, premijerima Mađarske i Rumunjske te austrijskim kancelarom i predsjednikom Cipra, a razgovarali su o mjerama koje mogu poduzeti radi suzbijanja koronavirusa. Sličan susret održat će se u utorak na razini čelnika i šefova zemalja EU.


“Moramo potražiti zajednički europski odgovor s obzirom na globalni i europski karakter slučaja”, rekao je.


Sudska odluka na moju tužbu protiv Povjerenstva donesena je u zakonskom roku


Premijera su novinari pitali i je li bio iznenađen brzom odlukom Upravnog suda na njegovu tužbu protiv Povjerenstva za sukob interesa, odgovorio je da je sud donio odluku u zakonskom roku.


“Svoje ime i prezime nisam pronašao na cesti, znam koliko svaki dan radim za Hrvatsku i interes Hrvatske i građana, koliko mi ne pada na pamet staviti bilo kakav privatni interes ispred interesa hrvatske države i građana i profesionalnoga i zakonitog obavljanja posla. Kao svaki drugi građanin, imam pravo pravne zaštite ulaganjem pravnog lijeka na odluku javnog pravnog tijela koje je iz mog kuta gledanja svojom odlukom meni nanijelo nepravdu i političku štetu”, objasnio je Plenković.


Dodao je i da je pravni lijek uložio da anulira tu štetu.


Premijer i predsjednik HDZ-a te kandidat za još jedan predsjednički mandat na čelu te stranke Andrej Plenković u sklopu predizborne kampanje za unutarstranačke izbore sastao se u ponedjeljak s članovima stranke u Delnicama.


Plenković: Naša predanost Vukovaru i Vukovarcima bit će maksimalna


Zamoljen da komentira tvrdnje vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave da Vlada i premijer nisu učinili gotovo ništa za Vukovar, Plenković je istaknuo da je začuđen razinom te kritike.


Naveo je projekte u kojima je Vlada pomogla u razvoju Vukovara: od lučke i komunalne infrastrukture, do muzeja Domovinskog rata i definiranja Vukovara kao mjesta posebnog pijeteta.


“I dalje predlažem Penavi da u interesu dobrobiti Vukovara i Vukovaraca provjeri jasne podatke i prisjeti se svih tih poteza Vlade prema Vukovaru. Naša predanost potpori Vukovaru i Vukovarcima bit će maksimalna kao što je bila i dosad”, istaknuo je.


Zamoljen da komentira pad rejtinga HDZ-a, Plenković je rekao da je on stabilan i da ne pada, osim neznatnog postotka.


“Siguran sam da nema ove prežestoke retorike koja dolazi od naših konkurenata u unutarstranačkoj borbi da bi bio i viši. Realno, sve ono što smo obećali prije četiri godine smo ostvarili. Da se to malo više vidi i prenosi, bio bi i veći rejting, kao i da nema neosnovanih kritika koje dolaze iz naših redova, nalik na oporbene”, rekao je.