WEF

Plenković u Davosu, sastat će se sa svjetskim gospodarskim i političkim liderima

Portal Novi list

Foto: twitter @HrMarkom

Foto: twitter @HrMarkom

Po dolasku u Davos, u utorak, premijer Plenković sudjelovat će na Neformalnom sastanku svjetskih gospodarskih lidera na temu "Revitalizacija Transatlantskog saveza"Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravit će u Davosu na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma, u utorak i srijedu, 24. i 25. svibnja 2022, koji se održava nakon dvije godine zastoja zbog pandemije Covida-19. Uz predsjednika Vlade bit će ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.


Predsjednik Vlade Plenković sudjelovat će u pet rasprava, a održat će i niz sastanaka s državnicima i gospodarstvenicima koji također sudjeluju na Godišnjem sastanku. Na jednom od središnjih panela “Dijalog dionika – Gospodarska željezna zavjesa: Scenariji i njihove implikacije”, premijer Plenković bit će jedan od panelista, uz izvršnu direktoricu Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinu Georgievu i izvršnog potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa.


Po dolasku u Davos, u utorak, premijer Plenković sudjelovat će na Neformalnom sastanku svjetskih gospodarskih lidera na temu “Revitalizacija Transatlantskog saveza”, koji će moderirati predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma Børge Brende, a na kojem će, između ostalih, sudjelovati i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.
Istoga dana predsjednik Vlade sudjelovat će i u raspravi na temu “Globalna uloge Europe”, zajedno s predsjednicima vlada Španjolske, Grčke, Austrije, Belgije i Luxembourga, te izvršnim potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom i povjerenikom Europske komisije za gospodarstvo Paolom Gentilonijem.


U srijedu će premijer Plenković sudjelovati na sastanku “Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu“. Nakon toga uslijedit će sastanak na temu “Lideri za europsko digitalno desetljeće“, na kojem će premijer Plenković, uz premijera Belgije Alexandera De Crooa, održati uvodno obraćanje.