Obljetnica smrti

Plenković: Tuđman je znao prepoznati znakove tektonskih promjena

Hina

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Njegov projekt i ideja danas je slobodna i samostalna Hrvatska. On je u tom procesu imao potpunu potporu hrvatskoga naroda, ne samo na izborima, već i na referendumu u svibnju 1991. godine, a imao je i potporu te požrtvovnost hrvatskih branitelja, bez kojih ne bi bilo hrvatske slobode, podsjetio je PlenkovićFranjo Tuđman je u ostvarenju sna hrvatskoga naroda, slobodne i samostalne Hrvatske, imao punu potporu hrvatskoga naroda i iznašao je snage da obrani zemlju i pomiri podijeljeni narod, rekao je premijer Andrej Plenković u utorak u povodu 20. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika. 


“Danas smo u nekoliko prigoda evocirali njegova postignuća, značaj, ulogu u povijesti hrvatskoga naroda, u stvaranju Hrvatske, vizionarstvu, umijeću u izrazito zamršenim i teškim okolnostima, ali i jednom pravom trenutku njegovog životnog iskustva, gdje je uistinu u zreloj dobi prepoznao znakove vremena tektonskih promjena na europskom kontinentu i iskoristio taj trenutak za ostvarenje viševjekovnoga sna hrvatskoga naroda”, rekao je Plenković na okupljanju uz spomenik dr. Franji Tuđmanu u Zagrebu. 


Njegov projekt i ideja danas je slobodna i samostalna Hrvatska. On je u tom procesu imao potpunu potporu hrvatskoga naroda, ne samo na izborima, već i na referendumu u svibnju 1991. godine, a imao je i potporu te požrtvovnost hrvatskih branitelja, bez kojih ne bi bilo hrvatske slobode, podsjetio je Plenković.
Istaknuo je da je dr. Tuđman u svom političkom djelu zacrtao temeljne pravce razvoja Hrvatske, demokratskih institucija, gospodarskog razvoja i socijalne uključenosti te smjera međunarodnog pozicioniranja države.


Također, dodao je Plenković, predsjednik Tuđman je iznašao snage da se odupre agresiji, ostvari međunarodno priznanje, obrani zemlju unatoč embargu na uvoz oružja. Iznašao je snagu i da pruži ruku pomirbe i srpskoj manjini, da mirno reintegrira hrvatsko Podunavlje te je uspio pomiriti polariziran i podijeljeni hrvatski narod, rekao je.“Sve to ostvario je u samo 10 godina. Deset ključnih, nezaboravnih, neponovljivih, presudnih godina za Hrvatsku. Stoga na današnjem mjestu uz ovaj spomenik, želimo mu zahvaliti za sve što je učinio za Hrvatsku, hrvatsku slobodu i državu”, zaključio je premijer Plenković.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je na riječi kardinala Kuharića – “ima istina od kojih ne možete odstupati, granica na kojima se morate zaustaviti i položaja s kojih se ne smije uzmicati” te naglasio da ih je Tuđman pretočio u samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.


“On je svoj san slobodne i suverene demokratske Hrvatske, kao hrvatski antifašist, povjesničar, intelektualac i državnik dosanjao. Dosanjali smo je i mi, kao i svi hrvatski ljudi i građani našeg prekrasnog glavnoga grada i prekrasne nam domovine”, rekao je Bandić.


U sklopu komemorativno-kulturnog programa u organizaciji Grada Zagreba, uzvanici su položili cvijeće i svijeće podno spomenika, orkestar Hrvatske vojske i glazbenik Đani Stipaničev izveli su pjesme “Tvoja zemlja” i “Suza za zagorske brege”, a velečasni Zlatko Koren predvodio je kratku molitvu.