virtualni forum

Plenković: “Svatko od nas, unatoč krizi covida-19, treba konkretno doprinijeti dunavskoj regiji”

Hina

foto Matija Habljak/PIXSELL

foto Matija Habljak/PIXSELL

Hrvatska je preuzela predsjedanje Dunavskom strategijom 1. studenog prošle godineZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na virtualnom forumu Dunavske strategije da bi svaka članica trebala “konkretno doprinijeti” dunavskoj regiji unatoč zdravstvenoj krizi i pandemiji koronavirusa.


Dunavskom strategijom obuhvaćeno je 14 država dunavskog riječnog sliva, od kojih devet članica EU-a – Njemačka (savezne pokrajine Baden-Württemberg i Bavarska), Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Rumunjska, Bugarska, Češka, Slovenija te Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija i Ukrajina.


“Svatko od nas, unatoč krizi covida-19, treba konkretno doprinijeti” dunavskoj regiji, rekao je premijer zemlje predsjedateljice na 9. forumu Strategije EU-a za dunavsku regiju.
Suradnja zemalja dunavske regije odvija se kroz povezivanje, očuvanje okoliša, prosperitet i jačanje institucionalnih kapaciteta i sigurnosti dunavske regije.


Hrvatska je preuzela predsjedanje Dunavskom strategijom 1. studenog prošle godine.


Premijer je istaknuo da su glavni ciljevi hrvatskog predsjedništva “ostvareni u posljednjih 12 mjeseci”, a oni su uključivali “jačanje uloge regionalnog razvoja, stvaranje sinergije između makroregionalnih strategija i kohezijske politike te suradnju sa zemljama zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva”.


Plenković je istaknuo da se Zeleni plan i digitalizacija također trebaju uvrstiti u strategiju.


Najavio je da će na današnjem 9. forumu Strategije EU-a za dunavsku regiju govoriti i Mate Rimac koji “simbolizira inovaciju i digitalizaciju”. Dodao je da je siguran da će njegov talent i postignuća u posljednjih 10 godina “inspirirati” sudionike foruma.