Premijerova poruka nastavnicima

Plenković: Štrajk je pretjeran, ovakva situacija ima i predizborne konotacije

Hina

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Foto Igor Kralj/PIXSELL

»Ono što apeliram sada, s ovim štrajkom, koji po meni ima možda ovu emotivnu dimenziju 'naši koeficijenti nisu dobri', dovodimo se u situaciju da će djeca teško nadoknaditi dane koje nisu odradili u školi, da će možda biti u pitanju dio blagdana, odgoda mature, možda odgođeni i prijemni ispiti na fakultetima«, kaže premijerZAGREB Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako štrajk zaposlenih u obrazovanju, koji traje već 29. dan, »možda ima i nekakve predizborne konotacije«.


»Apeliramo na profesore, učitelje, na roditelje i na učenike, pa na kraju i na čelnike sindikata na dijalog, na razum, na razgovor, da se pronađe rješenje, jer ovakva situacija, moram to otvoreno reći, sigurno ima i nekakve konotacije predizborne. Dakle, to uopće nije sporno, mislim da smo tu vježbu vidjeli i prošle godine kada je bila riječ o jednoj drugoj temi«, rekao je Plenković nakon bilateralnog sastanka s irskim premijerom Leo Varadkarom.


Poručio je kako nije dobro da se njegovu Vladu kvalificira kao da ne želi dijalog. »Zato želim da nastavimo dijalog i pronađemo rješenje. Ovo je razumna i racionalna Vlada, koja radi za učitelje i za profesore i za radnike i za umirovljenike«, naglasio je Plenković.
»Ono što apeliram sada, s ovim štrajkom, koji po meni ima možda ovu emotivnu dimenziju ‘naši koeficijenti nisu dobri’, dovodimo se u situaciju da će djeca teško nadoknaditi dane koje nisu odradili u školi, da će možda biti u pitanju dio blagdana, odgoda mature, možda odgođeni i prijemni ispiti na fakultetima«, kaže premijer.


Smatra kako to nije dobro, pogotovo ne u Vladi koja diže plaće, pa je u takvoj situaciji štrajk »pretjeran«.


Plenković je prethodno već apelirao na sindikate obrazovanja da nastave dijalog i prekinu štrajkati, jer će zaposleni u osnovnom i srednjem školstvu u mandatu njegove Vlade garantirano imati 20 posto veću plaću.