POČELA SJEDNICA VLADE

Plenković: “Situacija je ohrabrujuća, ovog vikenda ćemo raspraviti što učiniti s mjerama nakon 1. veljače”

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"Peti smo u EU po tjednom prosjeku na milijun stanovnika. No s obzirom na opaki karakter ovog virusa i novog soja, ta se lista brzo mijenja, i moramo biti vrlo oprezni", rekao je premijer.Na dnevnom redu sjednice Vlade je uobičajena informacija o stanju vezanom za potres i informacija o  epidemiji koronavirusa.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je uvodni govor.


“Nadam se da ćemo do izglasavanja Zakona o obnovi postići ključni konsenzus, koji se prvenstveno tiče financiranja same obnove”, rekao je Plenković.
Povoljnom je ocijenio i situaciju s epidemijom koronavirusa, kazavši da je i incidencija pala u zadnja dva tjedna te da je Hrvatska u ovom trenutku u Europskoj uniji na petom mjestu kad se radi o broju slučajeva zaraze na milijun stanovnika.


“Situacija oko epidemije je i dalje ohrabrujuća, nastavlja se silazni trend. Hrvatska je u zadnjih 7 dana ostala ispod 1000 potvrđenih slučajeva. Prosječno 604 dnevno, što je izrazito dobro, to je 6 puta manje nego prije 6 tjedana, a 14-dnevna incidencija nam je pala na 258, što je duplo manje.


Peti smo u EU po tjednom prosjeku na milijun stanovnika. No s obzirom na opaki karakter ovog virusa i novog soja, ta se lista brzo mijenja, i moramo biti vrlo oprezni.


“Želimo odgovornim ponašanjem naših sugrađana i poštivanjem mjera, koje nisu potpuno restriktivne, što mnoge druge zemlje nemaju, ukoliko se ovakav trend nastavi, tijekom vikenda ćemo imati konzultacije sa Stožerom, epidemiolozima i ekonomskim timom Vlade, da vidimo što možemo napraviti od 1. veljače”, rekao je Plenković.


Čestitao je i novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris, kazavši da se raduju novoj suradnji.