Gaf

Plenković se obrušio na Bernardića zbog izjave o ženama: ‘To se ne može dogoditi nijednom članu HDZ-a’

Hina

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Podsjetimo, Bernardić je u intervjuu Hini izjavio da među SDP-ovim koordinatorima za izborne jedinice nema nijedne žene jer »koordinatorstvo nije za eksperimentiranje, to moraju obaviti dokazani operativci«Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u subotu u Dubrovniku kako se nijednom članu HDZ-a ne može dogoditi niti kao eskapada ili gaf da izgovori ono što je rekao čelnik SDP-a Davor Bernardić, kojeg je Plenković nazvao ‘navodnim pretendentom na mjesto premijera’.


Podsjetimo, Bernardić je u intervjuu Hini izjavio da među SDP-ovim koordinatorima za izborne jedinice nema nijedne žene jer »koordinatorstvo nije za eksperimentiranje, to moraju obaviti dokazani operativci«. U subotu je na stranačkoj Facebook stranici poručio da nikoga ne diskriminira, a ponajmanje žene te da neki pokušavaju pogrešno interpretirati njegove izjave.


Plenković je, na predstavljanju svog tima i programa »Odvažno za Hrvatsku« na predizbornom skupu u dubrovačkom Hotelu Valamar Lacroma, istaknuo kako »nije uzalud HDZ-ova Vlada uspjela da Dubravka Šuica bude podpredsjednica Europske komisije, Marija Pejčinović Burić glavna tajnica Vijeća Europe, a Ivana Maletić članica Revizirskog suda EU«.
»Danas, uoči Međunarodnog dana žena, govorim o tri istaknute žene i članice HDZ-a, koje obnašaju najodgovornije europske dužnosti. To je ogromna poruka najveće i najozbiljnije hrvatske stranke«, poručio je Plenković.


U svom govoru članstvu Plenković je izjave iz suparničkog tabora Mire Kovača nazvao ‘zlonamjernima i manipulativnima’.


»Priče da smo ‘van korita ili lijevo’ ne samo da su netočne, već su i zlonamjerne i manipulativne da gotovo ne zavrjeđuju komentar, ali moramo se na njih osvrtati jer smo de facto žrtva jedne difamacijske kampanje, neistina i laži koje se bacaju na našu Vladu, pa i na mene. Kontaminiraju nam i dio članstva i dio birača, a nijedna nije točna«, rekao je Plenković.


Takvu je kampanju nazvao tendencioznom. »Ona dolazi izvorno s lijeva, a preuzima je krajnja desnica. Po sadržaju programa, imaju anakrone ideje i zakašnjele ideje. Govore jezikom koji bi se kvalificirao kao poziv na izolacionizam, suprotno trendovima Europske unije«, istaknuo je Plenković te dodao kako nekome tko u Hrvatskom saboru diže ruku za odluke HDZ-ove Vlade sada odjednom više ništa ne vrijedi.


»Da ne vidim i ne čujem tko govori, rekao bih da te argumente koristi SDP ili neka od protestnih stranaka krajnje ljevice ili desnice. Ne djeluje kao retorika HDZ-a. Pa se pitam vidim li dobro gospodarske brojke, o stabilnosti, pravnoj sigurnosti, decentralizaciji«, rekao je Plenković.


Pozvao je članove stranke da podrže tim u cijelosti, jer je za budućnost stranke i države jako bitno da vodstvo ‘puše i isti rog’.


»Ako će vam u vodstvu netko probušiti gumu, ubaciti u rikverc, otvoriti prozor ili vrata pri velikoj brzini, onda to ne može funkcionirati. Mora biti minimum kohezije. Kako ćemo raditi skupa ako kažemo da smjer nije dobar? Ne možemo biti tim u kojem će netko davati sto posto, a netko kalkulirati«, poručio je Plenković.


Na skupu su se, uz Plenkovića, dubrovačkim HDZ-ovcima predstavili i ostali kandidati za čelne dužnosti u stranci iz tima »Odvažno za Hrvatsku« – Zdravka Bušić, Ivan Anušić, Oleg Butković, Branko Bačić i Tomo Medved, kao i šef dubrovačkog HDZ-a i dubrovački gradonačelnik Mato Franković te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.


Izbori u HDZ-u održat će se 15. ožujka.