Sastanak na vrhu

Plenković s Michelom u Zagrebu: Hrvatska je spremna dovršiti Brexit

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Tema Brexita bi trebala biti okončana 31. siječnja. RH je spremna dovršiti taj posao do kraja, osigurati suglasnost Europskog parlamenta, provesti potrebne procedure i zaključiti ovu fazu odnosa u Londonu, kazao je Plenković. Između ostalog, tema je i dogovor o novom višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027. ključan je izazov hrvatskog predsjedanja nakon što finsko predsjedništvo nije uspjelo približiti stajališta zemalja članicaZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Banskim dvorima primio predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela koji će za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om pokušati postići dogovor o novom višegodišnjom financijskom okviru sa zemljama članicama.


Dogovor o novom VFO-u za razdoblje od 2021. do 2027. ključan je izazov hrvatskog predsjedanja nakon što finsko predsjedništvo nije uspjelo približiti stajališta zemalja članica.


Novi pokušaj ima hrvatsko predsjedništvo u suradnji s glavnim koordinatorom VFO-a, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom koji će kao »neutralan« u pregovorima pokušati ostvariti ono što Finci nisu.
Radi se o pokušaju stvaranja konsenzusa između bogatijih zemalja, koje u proračun uplaćuju više nego što iz njega primaju, i siromašnijih kojima sredstva iz europskog proračuna služe za sustizanje bogatijih.


Plenković i Michel o tome su razgovarali s novinarima, a predsjednik Europskog vijeća kasnije se sastaje i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, a navečer će biti jedan od uzvanika na svečanom koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).


Ondje će biti i svi članovi Europske komisije na čelu s Ursulom von der Leyen.


Na susretu s novinarima hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako je želja ostaviti progres na dobrobit financijskih prioriteta u narednih sedam godina, dok je druga važna tema današnjih razgovora dovršetak pregovora i rješavanje svih pravnih procedura oko izlaska Velike Britanije iz EU-a


– Tema Brexita bi trebala biti okončana 31. siječnja. RH je spremna dovršiti taj posao do kraja, osigurati suglasnost Europskog parlamenta, provesti potrebne procedure i zaključiti ovu fazu odnosa u Londonu.


S EK i glavnim pregovaračem smo spremni intenzivno raditi na dogovoru o pregovaračkom okviru budućih odnosa s Velikom Britanijom za razdoblje u kojem bi se trebao zaključiti taj sporazum, a to je do kraja ove godine.


Pokušati ćemo pronaći metodologiju i sadržaj da se taj proces okonča, postoji i mogućnost i produljenja, a takvu vrstu zahtjeva treba podnijet Velika Britanija, rekao je Plenković i osvrnuo se na pripremu zagrebačkog summita, odnosno sastanka na vrhu šefova država vlada EU-a i država jugoistočne Europe. 


– Hrvatska želi poslati poruku da je ovo dio Europe i svijeta o kojemu imamo specifična saznajna i tu činjenicu želimo iskoristiti.


Cilj je deblokirati pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, o tome će se još razgovarati.


Na tome predano radimo, vjerujem u uspješan i referentan summit, koji će označiti novu stranicu u okviru unapređenja metodologije pristupnih pregovora, stoga smo u stalnom dijalogu sa zemljama kojih se najviše tiče taj napredak, kazao je Plenković, koji je dodao kako će za Hrvatsku ovih dana posebno biti važne teme vezane uz članstvo u Schengenskom području i uvođenju eura sukladno strategiji usvojenoj 2018. godine.


Charles Michel je ocijenio kako su klimatske promjene, migracije, inovacije i financiranje europskih politika izazovi u pripremi višegodišnjeg financijskog okvira, odnosno europskog proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. godine, dok je u procesu izlaska Velik Britanije iz EU-a potrebno implementirati sporazum o međusobnm odnosima, koji će utvrditi prava britanskih i stanovnika EU-a, promovirati i braniti europske interese, kako za tvrtke i tržišnu kompetitivnost Europe, tako i za sve njezine građane.


– Brexit je britanski izbor i to moramo poštovati, te implementirati sporazum, kazao je Michel, koji se na pitanja novinara osvrnuo i na odnose s Iranom.


Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel potvrdio je da je u četvrtak razgovarao s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem te da je tražio od njega da se Teheran pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. kojim je ograničen razvoj iranskog nuklearnog programa.


Michel je razgovarao s iranskim predsjednikom Rohanijem.


– Uvjeren sam da EU u toj regiji mora imati važnu ulogu, imamo snažan komunkacijski kanal sa SAD-om, ali i akterima u regiji. Sporazum koji imamo s Iranom nije savršen, ali omogućuje kanal komunikacije. Ne trebamo čekati druge da donesu odluke, važno je da EU identificira naše interese i da djelujemo u tom smislu. Uključit ćemo se u taj proces i definirati našu poziciju, kazao je Michel.