Potpora SAD-a

Plenković razgovarao s važnim Bidenovim savjetnikom. LNG na Krku ključan projekt

Hina

Foto: Novi list, REUTERS

Foto: Novi list, REUTERS

Bijela kuća objavila je u četvrtak da je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem o stanju u Ukrajini i diverzifikaciji energetskih izvora.Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost prenio je u četvrtak hrvatskom premijeru američku potporu hrvatskim naporima da pomogne susjednim zemljama da diverzificiraju energetsku opskrbu, uključivo i putem LNG terminala na otoku Krku.


Bijela kuća objavila je u četvrtak da je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem o stanju u Ukrajini i diverzifikaciji energetskih izvora.


“Sullivan je prenio američku potporu hrvatskim naporima da pomogne susjednim zemljama da diverzificiraju svoju energetsku opskrbu dalje od ruskih izvora, uključivo i preko proširivanja terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku”, kaže se u priopćenju Bijele kuće.
Plenković je nedavno izjavio kako će veliku ulogu u postizanju europske energetske sigurnosti imati LNG terminal na Krku za koji se razmatra dodatno povećanje kapaciteta, ne samo za hrvatske, nego i za potrebe zemalja srednje Europe.


U priopćenju se kaže i da su Sullivan i Plenković izrazili snažnu predanost nastavku potpore Ukrajini koja je suočena s ruskom vojnom agresijom.


Oni su također “razmijenili mišljenja o stabilnosti na zapadnom Balkanu”, dodaje se.