Europska investicijska banka

Plenković primio izaslanstvo EIB-a: “U 20 godina potpisano 7 milijardi eura kredita”

Hina

Foto: Vlada RH

Foto: Vlada RH

Potpredsjednica EIB-a Czerwinska naglasila je potporu Hrvatskoj u korištenju mogućnosti koje pružaju EU fondovi, kao i daljnju suradnju s EIB-om za privlačenje ulaganja u projekte iz područja energetike, borbe protiv klimatskih promjena i gospodarske održivostiPredsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u srijedu u Banskim dvorima izaslanstvo Europske investicijske banke (EIB) na čelu s potpredsjednicom EIB-a Teresom Czerwinskom, priopćeno je iz Vlade.


Premijer je zahvalio EIB-u na kontinuiranoj financijskoj podršci brojnim projektima u Hrvatskoj te izrazio zadovoljstvo dugogodišnjom izvrsnom suradnjom.


Ukupni iznos potpisanih kredita u javnom i privatnom sektoru u proteklih 20 godina premašuje 7 milijardi eura, što pokazuje izuzetni značaj EIB-a za Hrvatsku, ocjenjuje Vlada.
Plenković je EIB-u zahvalio i na donaciji za pomoć stradalima u potresu na području Sisačko-moslavačke županije, koja je iskorištena za financiranje kontejnera za privremeni smještaj.


Razgovaralo se i o ekonomskim posljedicama uzrokovanima pandemijom covida-19. Predsjednik Vlade predstavio je aktivnosti i mjere Vlade u borbi s pandemijom i njezinim gospodarskim i socijalnim implikacijama.


Podsjetivši na značajna europska sredstva koja će Hrvatskoj biti dostupna u nadolazećem razdoblju, premijer Plenković je naveo i prioritete Vlade u provedbi reformi i investicija iz Plana oporavka za brži gospodarski razvoj.


Potpredsjednica EIB-a Czerwinska naglasila je potporu Hrvatskoj u korištenju mogućnosti koje pružaju EU fondovi, kao i daljnju suradnju s EIB-om za privlačenje ulaganja u projekte iz područja energetike, borbe protiv klimatskih promjena i gospodarske održivosti. Istaknula je i ambiciozne planove i napore koje EIB, kao klimatska banka Europske unije, ulaže u provedbu Europskog zelenog plana.


Predsjednik Vlade predstavio je i sljedeće korake na putu prema članstvu Hrvatske u europodručju početkom 2023.


Potpredsjednica Czerwinska kazala je da će EIB nastaviti pružati podršku hrvatskoj Vladi, osobito u jačanju konkurentnosti i otpornosti hrvatskog gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva te kreiranju radnih mjesta i pokretanju investicija.


Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić te voditelj Ureda Europske investicijske banke u Zagrebu Anton Kovačev.