Odabrana tri predstavnika

Plenković pregovarač EPP-a u pregovorima za najviše pozicije u EU

P. N.

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Europska pučka stranka odredila je za svoje pregovarače premijera Hrvatske, Andreja Plenkovića, i premijera Latvije, Krisjanisa KarinsaU vijećanjima oko popunjavanja najvažnijih pozicija u EU, koji su danas počeli u Bruxellesu, Europska pučka stranka odredila je za svoje pregovarače premijera Hrvatske, Andreja Plenkovića, i premijera Latvije, Krisjanisa Karinsa, javio je Politico, a prenosi televizija N1.


Konzervativna EPP je posljednja odabrala svoje pregovarače. Premijeri Nizozemske i Belgije, Mark Rutte i Charles Michel, predstavljaju liberale, dok premijeri Španjolske i Portugala, Pedro Sanchez i Antonio Costa, predstavljaju sociijaldemokrate.


Unatoč tome što su osvojili najveći broj glasova na izborima u nedjelju, oni ipak predstavljaju manjinu u široj pro-EU koaliciji u kojoj su i liberali, socijaldemokrati i zeleni, i čini se trenutno da taj savez više naginje lijevom centru i liberalnoj orijentaciji, nego desnom centru kojeg prestavlja EPP.
EPP se odlučio za Plenkovića i Karinša nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel jasno poručila da ne želi direktno sudjelovati u pregovorima. No Merkel i predsjednik Francuske Emmanuel Macron, kao lideri dviju najvećih zemalja EU, će ipak nastaviti imati ključni utjecaj iza kulisa u postizbornim razgovorima, navodi Politico.