Počeo Kongres u Areni

Plenković pred kongres EPP-a: ‘Kažu mi: pa ti si u Zagreb doveo finale Lige prvaka’

Tihana Tomičić

Foto/Marko Lukunić/PIXSELL

Foto/Marko Lukunić/PIXSELL

Konzervativni europski blok suspendirao je Fidesz u ožujku i nije pozvao Orbana na skup u glavnom gradu Hrvatske. Premijer Andrej Plenković, član EPP-a, rekao je da bi unutarnja istraga mogla biti gotova vrlo skoroZAGREB – “Jedan kolega iz jugoistocne Europe mi je rekao: pa ti si doveo finale Lige prvaka u Zagreb. Mislim da je to najbolja poruka onima koji minimiziraju skup obitelji Pučana u Hrvatskoj, kao i onima koji rutinskim nazivaju naše predsjedanje EU-om koje počinje za par tjedana”, izjavio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na početku Kongresa EPP-a čije plenarno zasjedanje počinje u 14 sati u Areni Zagreb.


Europska pučka stranka (EPP) neće na kongresu u Zagrebu odlučivati o svojoj članici Fideszu, doznaje se u srijedu od pučana koji su stranku mađarskog premijera Viktora Orbana suspendirali zbog kršenja demokratskih standarda.


Konzervativni europski blok suspendirao je Fidesz u ožujku i nije pozvao Orbana na skup u glavnom gradu Hrvatske. Premijer Andrej Plenković, član EPP-a, rekao je da bi unutarnja istraga mogla biti gotova vrlo skoro.
»Grupa mudraca radi na izvješću, pretpostavljam da će biti gotovo prilično skoro i nakon toga razmotrit ćemo koji je status Fidesza«, rekao je Plenković na konferenciji za novinare. »Dotad, pozicija EPP-a je jasna, uključujući i HDZ«, dodao je premijer i predsjednik HDZ-a.


EPP je u ožujku suspendirao Fidesz na neodređeno vrijeme zbog »prljave« kampanje usmjerene na konzervativnog predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera.


U gotovo deset godina na vlasti, Orban se često razilazio s Bruxellesom, primjerice zbog odbijanja da prihvati migrantske kvote prema planu Bruxellesa, a kritiziran je i zbog nastojanja da kontrolira medije, pravosuđe i akademsku zajednicu.